Гладната стачка в Софийския затвор продължава, репресиите също, както и мълчанието на правителствата

 

Гладната стачка на Джок Полфрийман, в знак на протест срещу корупцията и злоупотребите с власт в Софийския затвор, продължава вече 16-ти ден. Полфрийман е председател на Управителния съвет на  Българско затворническо сдружение за рехабилитация (БЗСР). БЗСР е единствената в страната неправителствена организация за пряко представителство и защита на правата на затворниците. През последните две години, БЗСР и Полфрийман са подложени на постоянни репресии, инспирирани и поощрявани от Министерството на правосъдието на Република България.

 

По време на гладната стачка, репресиите срещу Полфрийман от страна на българските затворнически власти продължиха. Те включват тормоз и заплахи от страна на надзиратели; лишаване от достъп до места, достъпни за всички в затвора; изолация от други затворници при излизане на полагаща се разходка на открито и поставянето му за медицинско наблюдение в отделението за Инфекциозни заболявания в болницата на Софийския затвор.

 

След започването на стачката, Българска диаспора и приятели изпрати информация на българското правителство – Министерство на правосъдието и Министерски съвет, като зададе въпроси относно отговорносттта и действията им по случая. Същото направихме и спрямо Норвежкото правителство, в лицето на Кралското Норвежко Министерство на външните работи. Правителството на Норвегия е партньор на България по текущия грант от 30 милиона евро от Норвегия за реформи в сферата на правосъдието.

 

По време на гладната стачка, български и норвежки медии направиха публикации по случая. До този момент, Българска диаспора и приятели не е получила отговор на зададените въпроси относно отговорността и действията им по случая – нито от българското, нито от Норвежкото правителство.

 

Българска диаспора и приятели – Ню Йорк

За повече информация, вижте тук  прес-съобщение.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.