Гласуването в турските парламентарни избори приключи

Гласуването в турските парламентарни избори приключи. Основните проблеми, пред които гласоподавателите бяха изправени, са икономическите обещания, държавната корупция и кюрдската ситуация, съобщи Ал Джазира. Резултатът от изборите, според изданието, ще предопредели дали политиците от управляващата партия ще успеят да пренапишат конституцията така, че да се увеличи влиянието на президента Реджеп Таип Ердоган.

Според Си Ен Ен Тюрк управляващата партия получава около 42% от гласовете, или 261 депутати в парламента. Изчисленията са направени на основата на преброени над 80% от бюлетините.

Урните бяха отворени в 8 часа местно време и затвориха в 17 часа. Неофициалните резултати се очакват до края на деня. В изборите имаха възможност да участват около 54 милиона турски граждани. Проучванията на общественото мнение преди гласоподаването сочат, че най-сериозни шансове за победа има консервативната Партия за справедливост и развитие.

Тази партия, която управлява през последните 13 години, се стреми да си осигури две трети от 550-те места в парламента, за да промени конституцията и да замени въведената в Турция преди 92 години парламентарна система с президентска. Според повечето проучвания обаче, победа с такъв висок резултат е малко вероятна, а и предварителните резултати потвърждават тези прогнози.

Всички останали основни партии, които според проучванията имаха шанс да преминат десетпроцентния праг за влизане в парламента – лявоцентристката Народна републиканска партия, Националистическата партия за действие и лявото крило на прокюрдската Демократична партия – са срещу промяна на политическата система на страната. Предварителните резултати сочат, че прокюрдската Народна демократична партия печели около 12% от гласовете и за първи път ще премине 10-процентната бариера, необходима за влизане в парламента. За Народната републиканска партия са гласували малко над 25%.

Галип Далай, старши сътрудник в Центъра за изследване на турско-кюрдските отношения към Ал Джазира, сподели, че според него изборите са били сведени до референдум за това дали Турция трябва да промени политическата си система или не. „Всичко се върти около това, дали Турция трябва да има парламентарна или президентска система на управление. За нещастие, всички останали проблеми от дневния ред останаха назад пред този доминиращ изборите въпрос”, коментира той за Ал Джазира от Истанбул.

Турските избиратели от всички части на страната обаче споделиха с Ал Джазира, че корупцията, икономическите обещания и кюрдският въпрос са имали също толкова голямо значение при избора им за кого да гласуват, колкото и евентуалната конституционна промяна.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.