Главният прокурор Сотир Цацаров обяви изказването на Недялка Попова като изключително недопустимо

 Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Инспекторатът към прокуратурата ще разгледа случая с изказването на Недялка Попова, която е наблюдаващ прокурор по делото за проповядване на религиозна омраза срещу Ахмед Муса и 12 проповедници в Пазарджик, прераде БНР.  В интервю преди дни прокурорката Попова  заяви, че „когато мюсюлманите у нас станат 30%, държавата ще е застрашена“. Изказването на Попова е в интервю за местен вестник, за което Маргиналия писа https://www.marginalia.bg/aktsent/evgeniya-ivanova-izvestna-nadezhda-che-i-chast-ot-samata-kolegiya-namira-tvardeniyata-na-prokuror-popova-ne-samo-za-nesastoyatelni-no-i-za-prestapni/. 
Сотир Цацаров  определи още изказването като „недопустимо“, затова случаят ще бъде разследван:“За мен подобни изявления са изключително недопустими и то особено когато са направени от прокурор. Нещо повече – функцията на прокурора е да осъществява обвинението в наказателното производство, но не и да прави изявления, които противопоставят българските граждани на религиозна основа“, предаде думите му  БНР.
Същият ден с писмо до президента Радев, премиера Бойко Борисов, Председателя на Народното събрание, до посланиците на  всички представителства в РБългария, до председателя на Организацията на ислямското сътрудничество и други институции, Висшият мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание изрази своето категорично становище относно изказванията на прокурорката Недялка Попова повод нейното „ислямофобско и антимюсюлманско изказване.
Ето и съобщението до медиите:
Висшият мюсюлмански съвет на Мюсюлманското изповедание в  Република България остро осъжда изказванията на прокурор Недялка Попова, наблюдаващ обвинител по делото за проповядване на антидемократична идеология или т. нар. дело срещу 13-те имами. Това изказване на прокурор Попова окачествяваме като престъпление от омраза срещу всички мюсюлмани в България и нашите съграждани мюсюлмани живеещи извън страната. Това изказване не подхожда на прокурор на демократична държава, която днес председателства Съвета на Европейския съюз.
Още повече, припомняме, че при започването на процеса срещу имамите, заявихме ясна и категорична подкрепа за подсъдимите имами, съзнавайки, че в една европейска държава е недопустимо наказателно преследване на нейни граждани заради религиозни убеждения и практики, а в Република България правото на вероизповедание във всичките му компоненти е конституционно регламентирано. Изказването на стожера на държавността показва, че декларациите ни в защита на подсъдимите при започване на процеса са били адекватни, навременни, уместни, дори и необходими.
Изявлението на  прокурор Попова не се нуждае от интерпретация – очевидното й разбиране е, че всеки мюсюлманин, който иска да живее, да има деца и внуци в България, ще допринесе процентът на български граждани от мюсюлмански произход да се увеличи, поради което всяко новородено дете на мюсюлманин е заплаха за националната сигурност.
В тази реч се наблюдават всички възможни престъпления по Наказателния кодекс и Закона за защита от дискриминация като проповядване и подбуда към омраза срещу мюсюлманите и турците, дискриминация на религиозна и етническа основа, ксенофобия, ислямофобия, реч на омразата и др. Това е дори подбуда към действия за ограничаване на броя на мюсюлманското население.
Това изказване е вменяване, че мюсюлманската общност в България представлява опасност за националната сигурност на страната, както и че не могат да заемат високи административни и политически постове, и че българските граждани, живеещи извън пределите на България не са добре дошли в родината си.
В такъв случай ние като представителна институция на мюсюлманската общност в България отправяме запитване до Президент, Народно събрание, Министерски съвет, съдебна власт и прокуратура:
Дали изказването на прокурор Недялка Попова съответства с политиката на държавата към мюсюлманите в България, тоест дали това е държавна политика или е лично мнение на прокурора?
Мюсюлманската общност помни отнемането на изконни човешки права и с тези изказвания на един висш служител и защитник на закона се питаме с голяма тревога дали тези времена отново се връщат?!
Ние, като мюсюлмани, никога няма да се примирим с тези ислямофобски и антимюсюлмански прояви. Ще използваме всички демократични законови средства за защита на човешките права, както и ще сезираме компетентните европейски институции и организации. Ние няма да допуснем да ни бъде вменявана вина за това, че сме мюсюлмани. Ние винаги сме били и ще бъдем лоялни граждани на тази страна и имаме пълното конституционно право да заемаме всякакви длъжности, ако имаме съответните качества и квалификации.
Призоваваме и настояваме прокуратурата и съответните институции да се заемат по случая и да започнат проверка за престъпление от омраза срещу мюсюлманите по съответните членове на наказателния кодекс.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.