Главният прокурор Сотир Цацаров счете за неоснователен сигнала на ВМРО за прекратяване дейността на Българския хелзинкски комитет

Споделете статията:

Главният прокурор Сотир Цацаров счете за неоснователен подадения на 30 септември до него от една от управляващите партии сигнал, в който се настоява той да предяви иск до съда за прекратяване дейността на сдружение „Български хелзинкски комитет“.

Това пише в разпространено до медиите прессъобщение на Прокуратурата на Република България.

Сред посочените от Сотир Цацаров мотиви е, че в дейността на нестопанската организация липсват данни за забранена от Конституцията и законите дейност.

Изтъква се още, че принудителното прекратяване на правен субект е възможно най – тежката санкция.  В сигнала не се твърди, че дейността на сружението влиза в противоречие със Закона за мерките срещу финансирането на тероризма или да е насочена към подпомагане на тероризма. При такива основания единствено главният прокурор е активно легитимиран да сезира съда по регистрация с искане за прекратяване на дейността на сдружението.

Според главния прокурор подателите на сигнала могат да упражнят правото си те да подадат в Софийския градски съд този иск.

Преди седмица  над 100 университетски преподаватели, писатели, правозащитници подписаха остър протест, в който настояваха Главния прокурор да отхвърли искането на политическа партия в управляващата коалиция на България за закриване на Българския хелзинкски комитет. За това настоя и най-голямата международна неправителствена организация за наблюдение на спазването на човешките права Human Rights Watch в своя позиция, публикувана на 2 октомври 2019 г.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.