Главният прокурор Сотир Цацаров счете за неоснователен сигнала на ВМРО за прекратяване дейността на Българския хелзинкски комитет

Главният прокурор Сотир Цацаров счете за неоснователен подадения на 30 септември до него от една от управляващите партии сигнал, в който се настоява той да предяви иск до съда за прекратяване дейността на сдружение „Български хелзинкски комитет“.

Това пише в разпространено до медиите прессъобщение на Прокуратурата на Република България.

Сред посочените от Сотир Цацаров мотиви е, че в дейността на нестопанската организация липсват данни за забранена от Конституцията и законите дейност.

Изтъква се още, че принудителното прекратяване на правен субект е възможно най – тежката санкция.  В сигнала не се твърди, че дейността на сружението влиза в противоречие със Закона за мерките срещу финансирането на тероризма или да е насочена към подпомагане на тероризма. При такива основания единствено главният прокурор е активно легитимиран да сезира съда по регистрация с искане за прекратяване на дейността на сдружението.

Според главния прокурор подателите на сигнала могат да упражнят правото си те да подадат в Софийския градски съд този иск.

Преди седмица  над 100 университетски преподаватели, писатели, правозащитници подписаха остър протест, в който настояваха Главния прокурор да отхвърли искането на политическа партия в управляващата коалиция на България за закриване на Българския хелзинкски комитет. За това настоя и най-голямата международна неправителствена организация за наблюдение на спазването на човешките права Human Rights Watch в своя позиция, публикувана на 2 октомври 2019 г.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.