Главно мюфтийство е обезпокоено от шествието на омраза по улиците на София, “Гардиън” вижда опасност за “прогресивния облик” на България

Споделете статията:

“Мюсюлманско изповедание в Република България изразява своето безпокойство от проведения Луковмарш в София. Това се превърна в шествие на омразата срещу различните религиозни и етнически групи в страната”, се казва в прессъобщение на Главно мюфтийство.
“Мюсюлманската общност в България винаги е крепяла мира и разбирателството между различните етнически и религиозни групи и е заставала категорично срещу, всякакъв вид омраза, нетолерантност и враждебно говорене.Мюсюлманско изповедание – Главно мюфтийство призовава българската общественост, институции, политически партии и други да спазват високите стандарти за човешки права, морални ценности и демократични принципи, което изисква една съвременна общност и държава членка на Европейския съюз”, е позицията на вероизповеданието.

Същевременно Гардиън излезе със актуална статия за проведения марш на неофашистите на 17 февруари. “Стотици националисти излизат на улиците в чест на пронацистки генерал”, гласи подзаглавието.

Ето още от статията:

“Крайнодесните поддръжници, определящи себе си като български националисти, бяха подкрепени от неонацистки и антисемитски групи от други европейски държави на марша в чест на генерал Христо Луков – български генерал, известен с подкрепата си за Нацистка Германия по време на Втората световна война и със своите антисемитски възгледи.

Местните власти се опитаха да забранят шествието, което се състои всяка година повече от десетилетия, и което правителството осъжда като „срамно“. Обаче организаторите получиха съдебно решение, позволяващо им да го проведат.

Роберт Еклунд от Нордическото опълченско движение каза, че е в България, за да се бори с общия враг – „мултикултурализма, глобализацията и Европейския съюз“, добавяйки, че той иска да спре „неевропейската имиграция“.

Критици твърдят, че шествието може да засенчи усилията на правителството да представи бившата комунистическа балканска страна, която се присъедини към Европейския съюз през 2007 г., като прогресивна и отворена по време, в което България води ротационното председателство на блока””, заключава Гардиън.

Пълният текст може да се прочете тук /https://www.theguardian.com/world/2018/feb/18/bulgaria-foreign-ministry-condemns-far-right-march-sofia-gen-lukov

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.