Главното мюфтийство на Мюсюлманско изповедание остро осъжда болния акт на вандализъм в частта на турските гробища в гробищния парк на гр. Добрич

На връх Деня на Съединението на княжество България с Източна Румелия вандали потрошиха и поругаха над 40 мюсюлмански надгробни плочи в частта на турските гробища в гр. Добрич. Ислямофобията стана модерна днешни дни и за съжаление се посяга дори на последните наземни домове на покойните, за да се избият сериозни психически и болни комплекси, се казва в Декларация от Главното мюфтийство.

Ето и пълния й текст:

Обезвереният народ е завладян от дявола и вилнее над родината ни. Държавните институции, трябва да предприемат адекватни и незабавни действия по задържането и наказването на извършителите на този вандалски акт. През последните две години в Народното събрание бяха внесени няколко законопроекта за вероизповеданията, но за съжаление нито един от тях не е градивен и не обслужва нуждите на вярващия човек. Всички тези рестриктивни законопроекти са с една единствена цел –  „угаждане“ на псевдопатриотичните чувства на малките душици, с цел извличане на политически дивиденти. Политическите ангросисти имат огромната вина за положението на “болния човек“, който вилнее в гробищните паркове и извършва вандализъм, смятайки го за патриотизъм на връх националните празници. Необходимо е да се замислим сериозно в дълбокото значение на надписа над парадния вход на Народното ни събрание:  „Съединението прави силата“, с който се представихме пред света по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Главното мюфтийство на Мюсюлманско изповедание остро осъжда болният акт на вандализъм в частта на турските гробища в гробищния парк на гр. Добрич. И призовава органите на реда по-скоро да заловят извършителите, за да застанат пред българския съд.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.