От“глупост чутовна“глобяват преводачката и унищожават тиража на осъвременения Вазов роман

Въпреки че давността на авторското право е до 50 години след смъртта на автора, т.нар. превод на романа „Под игото“ на съвременен български език, издаден от издателство „Византия“, нарушавало разпоредбите на Закона за авторското право, а разпространяването на тома в книжарниците било административно нарушение. Идеи за „вечна“ закрила на авторските права, нямат широко разпространение на практика в законодателствата на държавите, освен такива като  Никарагуа.

Министерството на културата се  самосезирал по медийни публикации и е връчило акта за нарушение на издателството. Според него преводачката Нели Стефанова е нарушила закона, който безсрочно(?) защитава правото на автора „да иска запазване на целостта на произведението и да се противопоставя на всякакви промени в него, както и на всяко друго действие, което би могло да наруши законните му интереси или личното му достойнство

Според текстовете на закона, на които министерството се позовава, издателството може да бъде глобено с между 2 хил. и 20 хил. лв., а тиражът – иззет и унищожен от МВР.

Изданието нашумя в края на миналата година след опита на преводачката Нели Стефанова да замени или обясни над 6 хил. думи от текста на Вазов със съвременни български. Според нея голяма част от думите са непознати за съвременните младежи. Стефанова е и собственик на издателството.

Експертите на министерството са прегледали съдържанието на „Под игото на съвременен български език“, и са установили значителни променя спрямо текста, издаден от „Български писател“ през 1980 г.

Освен това издателството е записало, че „така преведен, романът в този си вид е обект на авторско право и нито част от него, нито целият текст може да бъдат публикувани без писменото разрешение на издателя и преводача или на неговите наследници“.

Във форумите и социалните мрежи реагираха бурно.

Ето част от реакциите:

Министерството на културата не се самосезира, когато десетки прекрасни сгради бяха съзнателно оставени да се рушат, бяха наводнявани и опожарявани от мастити бизнесмени или бяха просто изривани с булдозери в събота сутрин.

Не се самосезираха, когато изпълнителят на Ларгото ги мота години наред с оправдания за влажността на въздуха и отнесе милиони евро.

Не се самосезираха, когато натикаха класическата гимназия в мухъла, но за миг не спря издръжката на тузарската база на италианския лицей – държавно училище, в което по чиста случайност приемат само деца на мафиоти и политици.

Но се самосезират сега заради някаква глупост чутовна, както би казал самият дядо Вазов.

Източник:

Със съкращения. Заглавието е на редакцията

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.