Годишен доклад за положението на македонското малцинство в България

Годишен доклад за положението на македонското малцинство в България и правата на българските граждани с македонско самосъзнание публикува правозащитният комитет „Толерантност”, с подкрепата на ОМО „Илинден” – Пирин и „Народна воля”.

Основните проблеми на македонското малцинство в България през 2016 г. , според доклада, са неговото отричане, недаването на правата, предвидени в Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, отказът на властите да водят диалог с малцинството, отказът да се регистрират македонски организации, словото на омраза и липсата на правна защита.

Множество примери през 2016 г. за практиката на отричане на съществуването на македонското малцинство и нация намериха място на политическата сцена, твърдят авторите на доклада. На 25.10.2016 кандидатът за президент от Реформаторския блок Трайчо Трайков заяви: „Македонци няма, а всички са българи“. Това изявление е дотолкова по-симптоматично, доколкото е дадено от кандидата за президент от една от смятаните за най-демократични формации, смятат от организациите, съставили доклада. Тази декларация, заедно с липсата на каквато и да е реакция в българския политически спектър, показва колко дълбоко е всадено отрицанието на македонското малцинство и нация в българския политическиелит, коментират те.

Една от многобройните прояви на слово на омразата насочено срещу представители на македонското малцинство в България отново принадлежи на Трайчо Трайков. На 24 септември 2016 г., се цитира в доклада, той казва по отношение на македонската нация следното: „отровни плодове от безродната, антинационална политика на комунистическата партия“. „Може би някога българите от Македония ще се върнат в лоното на българската нация, но преди това трябва самите ние да оставим в пренебрежимо малцинство феновете на сталинския Коминтерн и съвременните му издънки“, заявява още той.

Според авторите на доклада подобно изказване се позовава на широкоразпространения български националистически стереотип за македонска нация като несъществуваща („македонци няма, а всички са българи“) и същевременно „измислена“ от Сталин и Коминтерна, и за македонското малцинство в България като създадено чрез насилие: „През 1944-1948 г. стотици хиляди българи от Пиринския край са „македонизирани“ против волята им, хора са измъчвани и избивани от съветските еничари“. Чрез тези стереотипи македонците се представят като национални предатели и изроди, се заключава в доклада.

В доклада има препоръки за решаването на съществуващите проблеми с македонското малцинство в България. Авторите смятат, че трябва да се премахне решението на решението на Конституционния съд от 29 февруари 2000 г. и декларацията на българския парламент от 6 март 1990 г., които официално постулират, че в България няма оформен македонски етнос. Според тях правителството следва официално да декларира, че македонското малцинство повече няма да бъде отричано, нито дискриминирано. Те призовават държавата официално да признае съществуването на малцинства и понятието малцинства да бъде внесено в Конституцията. Според тях трябва да се направи необходимото, за да не може принципът на единство на нацията да се тълкува като несъществуване на етнически и национални малцинства.

Необходимо е още, според доклада, да се вземат мерки, за да не може забраната на организации на етническа основа да се тълкува срещу правото на малцинствата да създават организации. Съставилите го организации смятат, че е нужно да се предприемат мерки за промотиране на толерантност по отношение на македонското малцинство и защита на същото от слово на омраза и институционална дискриминация. В заключение, те предлагат да се промени Законът за регистрация на неправителствените организации. Идеята им е в него се внесат членове, които да направят невъзможно самоопределението на малцинствата да се тълкува като антиконституционно, антидържавно, застрашаващо териториалната цялост и основание за отказване на регистрация.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.