Годишният отчет на Комисията по правата на човека във Филипините е намален с 20 долара

Филипински законодатели на страната на президента Родриго Дутерте, гласуваха във вторник да разпределят годишен бюджет от едва 1,000 песос (20 долара) на Комисията по правата на човека, предаде Ройтерс.

Около четири пети от членовете на долната камара подкрепиха стъпките за съкращаване на бюджета до почти нула, в които критиците на кампанията за борба с наркотиците призовават за отмъщение за усилията на агенцията да разследва хиляди убийства през последните 15 месеца.

Комисията поиска бюджет от 1,72 милиарда песо за 2018 г., но правителството предложи 678 милиона. Конгресът гласува да се намали до едва 1,000 песос, което е огромно съкращение от бюджета от 717 милиона през 2017 година. Бюджетът изисква друго гласуване, а след това одобрение от Сената, преди да стане окончателно.

„Агенцията заслужава нисък бюджет за това, че е безполезна институция  и защитава правата на престъпниците”, каза в телевизионно интервю Понтелеон Алварес, близък съюзник на Дутерте.

Според конгресменът Едел Лагман,  32-те депутати от малцинствата се противопоставят на мярката по време на разискването на второ четене. Той е на мнение, че поддръжниците на Дутерте“практически налагат смъртното наказание върху конституционно създадена и упълномощена независима служба“.

Наблюдателите на човешките права заявиха, че Комисията  е жизненоважна институция, която няма шанс да върши своята работа без подходящ бюджет. Палим Кийн, заместник-директор на Азия за „Хюман Райтс Уоч“, заяви, че огромната подкрепа за съкращението е „част от опита на администрацията на Дутерте  да попречи на независимите институции да проверят злоупотребите си“.

Агнес Каламард, специален докладчик по извънсъдебните убийства на САЩ, каза, че „Филипинците заслужават силна независима организация на правата, която може да държи държавата отговорна. Вместо това те получават „война срещу наркотиците” , която, по собствено желание на президента, не успя да намали нивата на пристрастяване, като същевременно създаде атмосфера на страх и несигурност, хранейки се с безнаказаност и подкопавайки конституционните тъкани на страната“, коментира Каламард на своята страница във Фейсбук.

Комисията отдавна се оплаква от липса на кадри и финансов ресурс, за да разследва напълно убийствата. Филипинците обаче до голяма степен подкрепят репресиите като решение за справяне с буйното престъпление, което според  Дутерте произтича от зависимостта от наркотици.

Според ръководителят на Комисията Чито Гаскон, съкращението на бюджета е опит да се наложи оставката му. „Ще отнеса въпроса до Върховния съд, ако е необходимо.Основната причина, поради която не мога да подам оставка в кабинета ми, е, че това ще отслаби самата институция“, коментира Гаскон.

*$ 1 = 50.8690 филипинско песо)

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.