Голям протест за първи май готвят „жълтите жилетки“ и анархистите от Black Bloc

Франция се готви за протести днес, дело на все още недоволните „жълти жилетки“, на анархистка група и на профсъюзи.“Призоваваме революционерите във Франция навсякъде другаде, всички, които искат промяна, да дойдат и да проведем целенасочена и борбена демонстрация“, пишат организаторите на големия протест на „жълтите жилетки“ и анархистите от Black Bloc, пише Дневник.

Миналогодишният протест на Black Bloc завърши със сблъсъци, вандалски прояви в няколко магазина и подпален ресторант на веригата „Макдоналдс“.

 

Полицията оценява ситуацията като „високорискова“, а от профсъюза SGP предупредиха, че е неизбежно силите на реда да употребят насилие, когато се изправят пред „екстремисти, които искат да се бият“. Тази година ще бъдат мобилизирани двойно повече полицейски екипи.

 

Освен протестът на „жилетките“ и анархистите утре се очакват и традиционните демонстрации на профсъюзите CGT, FSU и Union Solidaires с искания за „честна и прогресивна данъчна система“, повече обществени услуги и „социална защита“.

 

Преди дни френската полиция използва сълзотворен газ, за да отблъсне протестиращи „жълти жилетки“, които се опитаха да достигнат сградата на Европейския парламент в Страсбург по време на 25-ите поредни протести срещу политиката на президента Еманюел Макрон.

 

Протестиращите излязоха отново на улиците два дни след като в отговор на протестите Макрон направи политически предложения, включващи данъчни облекчения на стойност около 5 милиарда евро.

 

Протестите започнаха през ноември заради повишаването на цените на горивата, но се превърнаха в бунт срещу политици и правителство, което „жълтите жилетки“ смятат за откъснато от народа. Много от участниците в движението, което няма лидерска структура, заявиха, че предложенията на президента не са достатъчни и повечето от тях не са достатъчно конкретни.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.