Гръцки зам.-министър подаде оставка заради антисемитски и хомофобски туитове

Гръцкият заместник-министър на транспорта Димитрис Каменос подаде оставка по-малко от денонощие, след като беше избран на този пост. Това стана след поредица от антисемитски и хомофобски коментари, публикувани в социалните мрежи, разпространиха редица световни агенции вчера.

След като за втори път „Сириза“ спечели изборите в Гърция, тази седмица министър-председателят Алексис Ципрас започна да съставя новото правителство. Той отново сформира коалиция с националистическата партия „Независими гърци“, представител на която е Димитрис Каменос. След избирането на Каменос за зам.-министър на транспорта обаче избухна скандал защо Ципрас го е включил в правителството въпреки проявите му на враждебна реч.

В коментари на официалния си акаунт в „Туитър“ и на страницата си във Facebook, например, които по-късно са изтрити, Каменос говори против прайда в Атина. Той пита неонацистката партия „Златна Зора“ защо не е действала със сила срещу „позорния гей парад“.

В други свои публикации в социалните мрежи той развива теория на конспирацията, че евреите са виновни за атентата срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г., твърдейки: „От 2500-те евреи, работещи в кулите близнаци, никой не е отишъл на работа този ден.“

По време на кампанията за референдума в Гърция през лятото Каменос беше критикуван от еврейската общност в Гърция. Това стана, след като той пусна в Twitter фотомонтаж на входа на концлагера в Аушвиц, на който думите “Arbeit macht frei” („Трудът освобождава“) бяха заменени от „Оставаме в Европа“, какъвто беше лозунгът на про-европейците по време на кампанията.

Първоначално Каменос отрече да е писал коментарите, като заяви, че осъжда хомофобията и антисемитизма, че акаунтите му са хакнати и че се е обърнал към полицията да разследва случая. След това той прие да подаде оставка в името на „националния интерес“ и бъдещото правителство, като не престана да твърди: „Категорично осъждам расизма, хомофобията и антисемитизма“.

В България партията „Независими гърци“, чийто член е Димитрис Каменос, е известна като „гръцката Атака“. В интервю от февруари т.г. за вестник „Атака“, Каменос казва: „Северна Евро­па експлоатира Южна Евро­па, защото Югът има друга култура. Ние сме по-пред­приемчиви, имаме хубав кли­мат, отворени сме, бива ни в търговията вече 5 хиляди години.“ В същото интервю той нарича управляващите Украйна нацисти и твърди, че от Европейската комисия са поискали гръцкият външен министър да посети страната, в същото време гръцките нацисти от „Златна зора“, които Каменос призова да нападнат прайда в Атина, са в затвора.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.