Граждани, малки партии и организации, коментират въведеното извънредно положение у нас

 

Въвеждането на извънредно положение в България е допустима мярка за реакция на държавата при толкова сериозен риск за общественото здраве, каквато е обявената от Световната здравна организация (СЗО) пандемия от коронавирус. Парламентът обаче трябва да приеме конкретни законодателни промени, които ясно да регламентират какви са новите задължения на гражданите, временно разширените правомощия на властите, както и санкциите, които те ще могат да налагат в следващия месец, пише Свободна Европа.

Писмо до президента и председателя на Народното събрание изпратиха правозащитниците от БХК. Председателят на организацията Красимир Кънев подчертава, че  Конституцията  ни не съдържа разпоредба, която да изисква временното законодателство, приемано във връзка с извънредно положение, с което се дерогират основни права и свободи, да е строго обвързано с неотложните нужди на конкретната ситуация така, че да не ограничава без необходимост права, които не са във връзка с причините за извънредното положение. От БХК  настояват действието на спешно приетото законодателство да се прекрати с отпадането на необходимостта от въвеждане на извънредното положение или на самото извънредно положение и предупреждават, че генералният секретар на ООН и генералният секретар на Съвета на Европа ще бъдат уведомени своевременно и в подробности за всички мерки, които ще бъдат предприети във връзка с извънредното положение.

Друг  правозащитник , Стивън Алън от Европейската мрежа за независим живот (ЕМНЖ)призовава: „Не бъдете спокойни. Не за себе си, но за всички бедни хора, които ще бъдат изолирани вкъщи. За всички хора с увреждания, които нямат достъп нито до информация, нито до профилактика. За всички жени, принудени да си вземат почивка заради затварянето на училище. За основните ни права да говорим, срещаме и организираме. Въздържайте се от оплаквания, че  всичко, което искате да направите, е да ми кажете колко е трудно да реорганизирате чуждото си пътуване или ако смятате, че колегата ви трябва да бъде по-внимателен за измиването на ръцете си.“

Реакциите на възрастните граждани са различни. Някои от тях настояват да се продължат сроковете за плащане на данъци и сметки. За да подадеш декларация за получени хонорари чрез интернет, трябва лично да отидеш в НОИ, за да ти дадат код, което означава отново струпване. „За да си осигуриш лекарства по Здравна каса, трябва да отидеш при личния лекар, без да си болен. Пак сред много хора. и то на нас – по-старите и по-болните
Същото се отнася за сметките за парно, ток..“

А опозиционната Демократична България в съобщение до медиите предупреждава: „Подобна стъпка може да бъде оправдана единствено и само с оглед мащаба на потенциалните рискове за населението, свързани с пандемията. И следва да има краткосрочен характер. Въвеждането на извънредно положение става без достатъчно детайлна обосновка за конкретните му цели и при практически отсъстваща у нас правна регулация за подобен режим и затова трябва да бъдем изключително внимателни към стъпките, които ще бъдат предприемани занапред“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.