Граждани настояваха чрез демонстрация за оставката на Кошлуков като програмен директор на БНТ. „Маргиналия“ подкрепя исканията им.

Около 50 души – интелектуалци, артисти и зрители на предаването „Денят започва с култура“, се събраха пред сградата на Българската национална телевизия в понеделник, за да поискат оставката на програмния й директор Емил Кошлуков, съобщава сайтът „Дневник“, както и други медии.

Протестът е организиран през уикенда, след като се разбра, че екипът на предаването е бил заплашен с уволнение, ако не удвои рейтинга на предаването и не го направи по-„лайфстайл“. В предаването си в понеделник водещите на „Денят започва с култура“  в ефир  прочетоха декларация, с която обвиниха Кошлуков и в натиск по посока кои гости да канят, какви въпроси да им задават и как да ги представят.

„Тук съм, защото ми се струва, че предаването „Денят започва с култура“ изведнъж стана много важно – първо за шефа на парламентарната комисия по медии и култура, за което те много нежно не съобщиха какво казва в Народното събрание и ние научихме от вестник „Дневник“, че то отново е обект на критика на този шеф (става дума за изказването на Вежди Рашидов от четвъртък – бел. ред.). Това е комисията, от която зависи бюджетът на обществените медии“, каза пред „Дневник“ медийният експерт Жана Попова. „И второ, защото колеги за пръв път от много години произнесоха думата натиск.“

„За какво ще си получава заплатата Емил Кошлуков? Да плаши гаргите? Да обязди „Денят започва с култура„? Да вкарва списъци с нежелани събеседници? Няма как да стане. Журналистите са си приготвили Let it be, а ние, зрителите, можем и развалени домати да мятаме, ако безобразията продължат. Е, ще вземем назаем от Коко Босия хулиганството, но пък така ще напомним на Кошлуков откъде тръгна: от времената на площадите, когато СДС вярваше на сълзите си и на студентите. Кой можеше да допусне,че „революцията“ ще роди печени администратори на свободното слово“, заяви в Мрежата Юлиана Методиева,  главен редактор на „Маргиналия“.

„Случващото се с националната телевизия е истинско безобразие. Това са първите плахи попълзновения на тоталитаризма“, коментира членът на комисията по досиетата Екатерина Бончева. „Вмешателството от позицията на шеф на едни независими журналисти на политическо ниво е нещо, което нито един от нас не бива да допуска. Тоест вие повече от мен трябва да застанете срещу този човек и той моментално да излезе и никога да не влиза в тази сграда“, каза на интервюиращите го медии музикантът Васил Гюров, който през уикенда прекара няколко часа пред телевизията, протестирайки сам срещу Емил Кошлуков.

Демонстрацията събра университетски преподаватели, музиканти, артисти и журналисти, но не и много известни лица от БНТ. В подкрепа на колегите си излезе само спортният журналист Камен Алипиев, който заяви, че телевизията е негов дом от 30 години, и оприличи настоящата ситуация на това „някой да му повърне в хола“. Алипиев уточни, че няма преки наблюдения за натиск отвъд написаното от колегите му, но става дума за принципен протест, провокиран от назначението на конкретна личност. „Когато в биографията ти има моменти, в които работиш за медии, които директно винаги са обслужвали конкретни интереси, и при кандидатурата си за генерален директор извадиш документ, че си работил и в партийна телевизия, ти олекваш“, каза Алипиев по адрес на Емил Кошлуков.

При протестиращите слезе и екипът на „Денят започва с култура„. Журналистите благодариха за подкрепата на присъстващите и на генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Запитани дали са солидарни с искането за оставка на програмния директор, те препратиха към декларацията си от днешния ден и заявиха, че се надяват работата им отсега нататък да покаже, че принципите на обществената медия се спазват. Работим за обществото, не смятаме, че рейтингът трябва да е критерий за нашата работа, но ако ръководството реши така, ще отстъпим, добавиха още оттам.

Никой от ръководството на БНТ не излезе да се срещне с протестиращите и телевизионните камери. В интервю за сайта ПИК обаче Емил Кошлуков обяснява, че проблемът му с предаването е това, че гости като историка Емил Джасим, канени да коментират като експерти, не са представени като лица на партията „Да, България“, каквито са от година (Кошлуков не посочи конкретни имена, но според запознати гостуването на историка е един от поводите за скандала). По думите на програмния директор, който е от месец на поста, вече идвали оплаквания за „изкривяване на информацията“ и вероятно щели да идват и други писма. В друга публикация на ПИК от днес екипът на предаването е наречен „лекетата на Севда Шишманова“, а гостите му – „апостоли на протестите“.

Съобщава се също, че първият ефект от протеста на гражданите е налице: в понеделник от СЕМ заявиха, че ще  се занимаят с кризата в БНТ.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.