Граждани призовават властта да приложи Резолюцията на Европейския парламент относно нарастването на неофашистките прояви, МВнР осъди проявите с нацистка символика

Споделете статията:

Националистически съюз от европейски крайнодесни формации бе учреден в София. Организацията се нарича “Крепост Европа”  и се основа по идея на Българския национален съюз ден след рождения ден на Адолф Хитлер.

Крайнодесни движения от Германия, Франция, Полша, Чехия и Унгария се събраха по покана на БНС у нас, както Маргиналия вече писа.

Въпреки призивите срещу събранието от страна на антифашистки организации, то се състоя в малка зала на бул. „Сливница”.

В програмната си декларация Съюзът си поставя за задача „пълно ликвидиране на влиянието на марксизма, ционисткото лоби, масонството, левите партии и организации, джихадистките групи”. „Те трябва да бъдат разглеждани като заплаха за сигурността и самото оцеляване на нашите народи”, се казва в документа.

По този повод МВнР излезе с позиция: “Вандалските прояви с нацистка символика нямат място в нашата страна“. В позицията се казва още.

“Като груба провокация и посегателство срещу морала на българското общество и историята на българската държава се разглеждат разлепените некролози и афиши на Адолф Хитлер в различни градове у нас, както и вандалското оскверняване с нацистка символика на паметници и публични сгради.  За пореден път, по най-категоричен и остър начин, осъждаме всички подобни действия, активно прокламиращи ксенофобски, антисемитски и расистки послания. Такива цинични прояви нямат място в нашата страна и не отразяват ценностната система на нашия народ, който винаги се е противопоставял на фанатизма и екстремизма във всяка една тяхна форма. Изповядването на ненавистническа идеология, заедно с нейните проявления, следва да бъде акт преследван с абсолютната строгост на закона.”

“Чест прави на министър Екатерина Захариева, а и на зам.-министъра Георг Георгиев (национален координатор за борба с антисемитизма), че реагират. И е пълна липса на чест, а дори и на елементарно чувство за отговорност у МВР и прокуратурата на Република България, че те мълчат”, написа в социалните мрежи Вени Марковски.

Журналистът Йосиф Давидов пък попита във фейсбук: “Резолюция на Европейския парламент от 25 октомври 2018 г. относно нарастването на неофашисткото насилие в Европа (2018/2869(RSP)) не е ли в правомощията и компетенциите на МВнР”?

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.