Гражданите победиха, детската болница в 40 годишния изоставен строеж няма да се строи

Правителството се отказа от идеята си да превърне в детска болница близо 40-годишен изоставен строеж. Сградата ще бъде съборена и на нейно място ще бъде построена нова. Това бе обявено днес, след като премиерът Бойко Борисов се срещна с част от гражданската инициатива „За истинска детска болница“.  С Отворено писмо  до президента, за което Маргиналия писа(виж тук) родители, медици, архитекти и правозащитници настояваха месеци наред в името на децата да не се превръща стар строеж в национална детска болница.

В системните протести гражданите предупреждаваха, че старата сграда е не само морално остаряла, но може да бъде и опасна. Те внесоха над 17 000 подписа с искане за оставката на Ананиев, който подписа договора за строежа по време на извънредното положение.

„С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро място в клъстер от други болници, в паркова среда“, казал по време на срещата премиерът, цитиран от пресслужбата.

Изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов определи правителственото решение като „чудесна новина“ и благодари на всички, които работиха активно за това децата да имат съвременна детска болница. Той обеща да продължат да бъдат граждански активни докато болницата стане факт.

 

Така, проектираната през 70-те години на миналия век постройка в двора на Александровска болница, ще бъде съборена и на същото място ще се изгради нова модерна педиатрична болница. В нея ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения.

По време на парламентарен контрол миналата седмица министър Ананиев обясни, че „избраният изпълнител посочи в договора, че ще извърши и допълнително обследване и въз основа на цялата документация ще прецени дали да укрепи, доизгради или да изгради напълно нова конструкция“.

Договорът за проектиране, строителство и авторски надзор на болницата е за 93 407 331 лева с ДДС. Той бе възложен на ДЗЗД „Детско здраве“. В обединението участват „Главболгарстрой“ АД, „ГБС – Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънал“.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.