Грешка или не? Тръмп спря парите за СЗО

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че спира вноските на страната към Световната здравна организация заради „многото допуснати грешки“ по време на пандемията от коронавирус.

Днес давам инструкции на администрацията си да спре финансирането на Световната здравна организация, докато се извърши оценка на лошото й управление и покриването на информация, свързана с разпространението на коронавируса. Загрижени сме дали по време на пандемията щедростта на САЩ е използвана по възможно най-добрия начин. Истината е, че СЗО се провали в това да събира, проверява и споделя информация по прозрачен и навременен начин“, заяви американският президент на пресконференция в Белия дом.

Той изтъкна като причина и разликата от 10 пъти в осигуреното за организацията финансиране от страна на Съединените щати в размер на 400 милиона долара спрямо Китай. Той настоя на СЗО да бъде потърсена отговорност за, по думите му, провалите в реакцията на кризата, и подчерта:

„Вижте останалата част от света, части от Европа, други нации, които последваха насоките на СЗО и оставиха границите си отворени за Китай и пандемията по света се усили. Ще продължим да работим със СЗО, за да установим дали ще приложи значими реформи, но засега ще работим с други страни.“

От своя страна, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш  заяви, че сега не е времето за намаляване на средствата на която и да е хуманитарна организация, бореща се с коронавируса.

В социалните мрежи коментираха новината така:
Димитър Вичев: Гoвoритeлят нa Държaвния дeпaртaмeнт Мoргaн Oртaгуc пoтвърди, чe Тaйвaн e aлaрмирaлa CЗO. „Тридeceт и първи дeкeмври – cъщият дeн Тaйвaн ce oпитa дa прeдупрeди CЗO зa прeдaвaнeтo нa вируca oт чoвeк нa чoвeк“, нaпиca в Туитър Oртaгуc, кaтo дoпълни, чe китaйcкитe влacти ca нaкaрaли дoктoритe дa мълчaт и oткaзвaт дa признaят иcтинaтa зa cлучвaщoтo ce дo 20 януaри, кoгaтo пocлeдицитe вeчe ca кaтacтрoфaлни

Васил Гарнизов:“Не съм фен на Тръмп, слабо казано. СЗО сама се отсвири: при първата истинска пандемия, СЗО пропусна възможността да обоснове важността на своето съществуване. Да се закрие или да се реформира съществено в нещо като глобален здравен тинк-танк“.

Христофор Караджов: Да се спрат парите на СЗО е най-малоумният и непродуктивен ход.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.