Грета Тунберг остро критикува модната индустрия и нейното въздействие върху климата

Класическото модно списание Vogue е подготвило скандинавско издание с екоактивистката Грета Тунберг на корицата. Според шведското издание Expressen представители на Vogue Scandinavia са подчертали в прессъобщение, че 18-годишната активистка споделя мнението на редакцията за отговорен начин на живот и опазване на околната среда. Отбелязва се също, че всички дрехи на Грета Тунберг на снимката са изработени от трайни материали, получени чрез рециклиране. Някои от елементите са останки от колекциите на шведски и датски дизайнери, предаде „Фокус“.

„Любовта и уважението към природата и животните обединяват всичките пет скандинавски страни“, пише главният редактор на Vogue Scandinavia Мартина Боние в прессъобщение.

Вестникът отбелязва обаче, че едновременно с пускането на прессъобщението, Грета Тунберг публикува снимка от списанието в Instagram, а също така остро критикува модната индустрия и нейното въздействие върху климата.

„Модната индустрия има много вина за климатичната и екологичната криза, да не говорим за нейното въздействие върху живота на безброй работници и цели общности по целия свят, които се експлоатират, така че хората да могат да се радват на бързи промени в модата като дрехи за еднократна употреба“, написа Грета в публикацията.

Тя също така предупреди срещу сляпата вяра в модните кампании, в които марките се представят като отговорни, етични и неутрални по отношение на климата.

„Нека си признаем, това почти винаги това е само промиване на мозъци. В съвременния свят човек не може да се занимава с масово производство на мода и в същото време да подкрепя разумната консумация. Това е една от многото причини, поради които имаме толкова голяма нужда от системна промяна“, твърди Тунберг.

„Ние разбираме, че марките или публикациите не могат да бъдат наистина устойчиви, но сме убедени, че създаването на платформа за активисти, включително климатични активисти, ще помогне за стартирането на движение, което ще принуди света на модата да намали въздействието върху нашата планета“, пише Vogue.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.