Грета Тунберг подкрепя протестиращите в Лондон

Активистка за околната среда, тийнейджърката Грета Тунберг от Швеция, призова в Лондон стотици протестиращи срещу климатичните промени  никога да не се отказват от кампанията си да спасят планетата, докато полицейските арести за покушения над градски забележителности надхвърли 830, съобщава Ройтерс.

Климатичната групировка Екстинкшън Рибелиън е нарочила места като Оксфърд Съркъс и Ватерло Бридж и в кампания за ненасилствено гражданско неподчинение с цел спиране на т.нар. от нея, глобална климатична криза.

Според полицията броят на арестите във връзка с протестите е стигнал до 831 в неделя и срещу 40 души са били  повдигнати обвинения за препятстване движението по една магистрала и на полицията.

16 годишната ученичка Тунберг говори пред стотици активисти на Марбъл Арч, една от множеството лондонски забележителности, които са били обект на седемдневна директна акция. Полицията е позволила протестът да продължи на мястото.

„Ние сме тези, които постигаме нещо – от нас, хората от Екстинкшън Рибелиън и децата от Училищната стачка за климата – от нас зависи нещо”, каза тя пред надаващото възгласи множество протестиращи.

„И ние никога няма да спрем да се борим за тази планета, за нас самите, за бъдещето ни и за това на нашите деца и внуци”.

Тунберг вдъхнови движение на децата срещу глобалното затопляне, когато през август застана пред стокхолмския парламент с табела, на която пишеше: „училищна стачка за климата”.

Оттогава хиляди ученици по света последваха примера й. Миналия вторник момичето стигна с кампанията си до европейските лидери в Страсбург, а в сряда се срещна с папа Франциск.

Лондонската полиция заяви, че е накарала протестиращите да се махнат от улиците около Оксфорд Съркъс, Пикадили Съркъс и Площада на Парламента , и в момента се опитва отново да отвори Ватерло Бридж.

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.