Грийнпийс активисти щурмуват петролна сонда на БП

Активисти за околната среда щурмуваха петролна сонда в северна Шотландия, докато тя отплава към морето, за да протестират на борда й, съобщава Гардиън.
Според активистите на Грийнпийс те са се качили на 27 000 тоновата сонда – управлявана от Бритиш Петролиъм – докато се опитвала да напусне залива Кроматри Фърт. Протестиращите призоваха БП да спре сондирането за нови петролни кладенци и заявиха, че са готови да останат на борда на сондата с дни.
Около 18.30 ч., в неделя, активистите спират в лодка до сондата близо до Инвърнес, качват се на борда и разтварят плакат, който обявява климатично извънредно положение. След като се установяват на сондата, под основната палуба, активистите заявяват, че искат да спрат стигането на съоръжението до петролното поле Ворлич, където се предполага, че ще се извадят до 30 милиона барела нефт.
Джо, Грийнпийс активист от Шотландия намиращ се на борда на сондата, каза: „От БП текат сладки приказки за обвързаността им със справянето с климатичните промени, но тази сонда – и 30-те милиона барела, които иска да добие – са сигурен знак, че БП са обвързани с бизнеса си, както обикновено, като влошават климатичната криза застрашаваща милиони животи и бъдещето на планетата. Не можем да позволим това да се случи.
„Правителството може да е решило да изцеди Северно море от последната капка нефт, но това очевидно противоречи на обещанията му свързани с климата. Перверзната идея, че трябва да увеличим до крайна степен запасите ни от нефт и газ не може да продължава. Правителството трябва сериозно да реформира петролната и газовата си политика и да инвестира в подпомагането на петролните общности, като тези в Шотландия, да преминат от изкопаеми горива, към индустрии, които ще дадат шанс на едно ниско въглеродно бъдеще.”
В отговор на протеста, говорителката на БП заяви: „Във всички наши операции безопасността е на първо място. Макар и да признаваме правото на мирен протест, действията на тази група хора са безотговорни и могат да поставят в ненужна опасност както тях, така и други хора. Работим с Трансоушън – собственик и оператор на сондата – и властите, които да се заемат със ситуацията и да я решат мирно и безопасно. Споделяме загрижеността на протестиращите за климата. Поддържаме Парижкото споразумение и всекидневно работим за преминаването на света към ниско въглеродно бъдеще.”
Шотландската полиция заяви, че е известена за случилото се, но, че ситуацията е в правомощията на пристанищните власти на Кроматри Фърт. Техен говорител каза, че не може да коментира на този етап.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.