Губернаторът на Калифорния изравнява заплащането на мъжете и жените

Споделете статията:

Губернаторът на Калифорния Джери Браун подписа законопроект, който ще запълни пропастта между заплащането на труда на мъжете и жените. Негови поддържници твърдят, че е един от най-силните в страната, съобщава Ройтерс.

Браун подписа Акта за честно заплащане в град Ричмънд, Сан Франциско, в националния исторически парк „Роузи”, който е посветен на жените, работили в заводи през Втората световна война.

„Неравенството е нерешен проблем на страната; то винаги е тежало на жените и с подобни закони бавно ще се разреши’, заяви демократът Браун по време на подписването.

Законът, чийто автор е сенатор Хана-Бет Джексън, забранява на работодателите да наказват служители, които са обсъждали възнагражданието си на работното си място. Той също така позволява на работниците да се противопоставят на неравенството в заплащането на хора, които вършат еднаква работа, но в различни отдели на една и съща компания.

„Днес е повратен момент за Калифорния, който идва с голямо закъснение. Равното заплащане е правилно не само за жените, но и за икономиката ни, и за Калифорния,” каза Джексън. От кабинета на Браун заявиха, че законопроектът, който получи широка подкрепа е бил „сред най-силните в страната“.

Калифорнийската търговска първоначално се противопоставяше на закона, но миналата седмица една бизнес група заяви, че го приема, защото създава „честен баланс” между работници и служители.

Законът е част от пакет реформи, свързани със законодателството ,засягащо жените, което също така цели да направи графика на труда по-удобен за семействата и да увеличи помощта за бебета и деца. Тези законопроекти още не са одобрени.

Администрацията на президента Барак Обама превърна в приоритет разрешаването на проблема с дискриминацията в заплащането, като подписа през 2009 г. Акта за честно заплащане на Лили Ледбетър и като извърши конкретни действия, свързани с него.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.