Хагският трибунал осъди на доживотен затвор Ратко Младич

Споделете статията:

Босненският сръбски генерал Ратко Младич беше осъден на доживотен затвор от Хагския трибунал за бивша Югославия. Той беше признат за виновен в извършването на геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна (1992-1995).

 Присъдата може да бъде обжалвана.

Ратко Младич е бивш главнокомандващ на армията на босненските сърби, която предприема етническото прочистване на източна Босна от мюсюлмани. Заедно с президента на босненските сърби Радован Караджич той осъществява “Шестте стратегически цели на сръбския народ в Босна”, които включват трайно премахване на мюсюлманското население от районите, в които те традиционно живеят, и заселването на тези райони с етнически сърби.

Ратко Младич се укриваше от правосъдието в продължение на 16 години и беше арестуван през май 2011 година. Делото му в Хагския трибунал се гледа в 530 съдебни заседания, в хода на които бяха разпитани близо 377 свидетели. Веществените доказателства са почти 10 000.

Делото на Ратко Младич е последното дело на извънредното съдилище. Оттук нататък то ще се произнася само по дела на втора инстанция, които до този момент са три. Очаква се адвокатите на Младич също да обжалват присъдата.

75-годишният генерал беше признат за виновен в извършването на геноцид в анклава Сребреница през юли 1995, в самия край на войната. Тогава босненската сръбска армия, поставена под негово командване, уби повече от 8 000 мъже и момчета мюсюлмани.

Младич обаче беше признат за невиновен по обвинението в геноцид, извършен на по-ранен етап от войната. Прокурорите твърдяха, че геноцид е протекъл не само в Сребреница, но също и в други босненски общини: Фоча, Ключ, Котор Варош, Приедор, Сански мост и Власеница. В по-ранните версии на обвинителния акт се говореше и за геноцид, извършен на територията на общините Зворник и Братунац.

Трибуналът за бивша Югославия не съдържа нито едно дело, което да признава, че преди убийствата в Сребреница босненската сръбска армия е извършила актове на геноцид спрямо мюсюлманите и на други места в Босна.

За 24 години съществуване Трибуналът за бивша Югославия е произнесъл общо три доживотни присъди на втора инстанция: срещу босненския сръбски командир Станислав Галич за обсадата на Сараево, както и срещу Вуядин Попович и Любиша Беара за геноцида в Сребреница.

75-годишният Ратко Младич не присъства в залата, когато съдията Алфонс Ори произнесе присъдата. Той беше изгонен по средата на двучасовото заседание, след като се провикна, че слуша лъжи. Минути по-рано адвокатът на Младич беше поискал почивка, за да може клиентът му “да отиде до тоалетната”. След удължената почивка Младич се върна в съдебната зала със съобщение за твърде високо кръвно, “което застрашава живота му”, както и с ново искане: да се отложи четенето или направо да се съобщи размерът на присъдата, без да се четат мотивите към нея. Съдията отказа.

Снимка: Съдията по делото Алфонс Ори

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Татяна Ваксберг

Татяна Ваксберг е журналист на свободна практика и кореспондент на Дойче веле и Радио Свобода в България. Била е кореспондент на Радио Свободна Европа в Хага и Вашингтон, отразявала е процеса срещу Слободан Милошевич и първото дело срещу червените кхмери в Камбоджа. Преводач на Варлам Шаламов и Александър Солженицин на български. Има четири награди за разследваща и аналитична журналистика.