Хилари Клинтън: „достъп до гражданство” за имигрантите без документи

Хилари Клинтън ще призове достъп до гражданство на имигранти без документи по време на среща в предизборната си кампания в Невада, съобщи Ройтерс.

Клинтън ще посети гимназия в Лас Вегас по време на третата си кампания, след като миналия месец обяви, че ще се кандидатира за президентския пост през ноември 2016г. Близо 70 % от учениците в гимназията „Ранчо”, където Клинтън ще участва в дискусия, са испаноговорящи. Училището е на по-малко от 18 километра на север от Лас Вегас, притегателно място за работници от целия свят. Очаква се кандидатката за президент да каже, че „истинско решение” за имиграционните проблеми на САЩ ще включва „пълен и равен достъп до гражданство”, според изявление по време на кампанията.

Сенатор Марко Рубио от Флорида, който е кандидат за президент от Републиканската партия и син на кубински имигранти, е съавтор на законопроект, който не мина в Сената и който би дал достъп до гражданство на милиони имигранти без документи. Бившият губернатор на Флорида, Джеб Буш, е предложил легален статут за имигрантите без документи, но не е прокарал процедура за получаване на гражданство.

„Клинтън ще говори за стремежа си да подобри американската имиграционна система, като извърши цялостна имиграционна реформа”, се казва в предизборното изявление. Според нея всяко предложение, което не осигурява достъп до гражданство, просто ще даде на хората „второкласен статут”.

Профсъюзът на кулинарните работници, в който са включени 55 000 от работещите в казината от 167 държави, приветства фокусирането на Клинтън върху имиграционните проблеми. Това е най-големият профсъюз в Невада и играе основна роля в политиката на демократите, като използва ресурсите си да мотивира избиратели. През 2008 г. профсъюзът избра номинацията на партията на сегашния президент, Барак Обама, разделяйки работническата общност в САЩ.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.