Хиляди на Прайда в Будапеща се противопоставят на закона срещу ЛГБТИ общността

 

 

Хиляди унгарци присъстваха на тазгодишния Прайд в Будапеща в израз на подкрепата си към хората от ЛГБТИ общността и на протест срещу закон, който ограничава преподаването на предмети, свързани с хомосексуалността и транссексуалността в училище, съобщава Гардиън.

Унгарският министър председател Виктор Орбан, националист на власт от 2010 г., е наложил социални политики, чиято цел според него е да опазят традиционните християнски ценности от западния либерализъм, с което поддържа силно напрежение в отношенията си с ЕС.

Европейската комисия е завела дело срещу правителството на Орбан заради закона, който влиза в сила този месец, като твърди, че е дискриминационен и противоречи на европейските ценности за толерантност и лична свобода.

Демонстрантите, участвали в шествието по централните улици на Будапеща, казват, че законът разделя страната им с комунистическо минало и настоящо членство в ЕС.

„Законът е възмутителен. В 21 век сме, когато подобни неща не трябва да се случват. Вече не живеем в комунизъм, в Европейския съюз сме и всеки би трябвало да живее свободно,“ казва Ищван, 27, който е на шествието заедно с приятеля си.

Според правителството на Орбан, съставено от Фидес и християндемократическата партия, решенията за правата на ЛГБТИ общността и за други социални въпроси трябва да се взимат от националните правителства. Настоява се, че законът цели да защити децата, а не да нарочи хомосексуалните.

Организаторите на Прайда казват в свое изявление, че шествието се противопоставя на „гладните за власт политици“ и не приема сплашването на хората от ЛГБТИ общността. „Вместо да защитава малцинствата, правителството на Фидес и християндемократическата партия използва законите, за да отхвърли членовете на ЛГБТИ общността от собствената им страна“.

Орбан отчасти дължи изборния си успех на твърдата му позиция спрямо имиграцията, но тъй като този проблем намали присъствието си в политическия дневен ред, фокусът се премести върху пола и сексуалността. Според изследване на Ипсос, 46% от унгарците подкрепят еднополовия брак.

Повече от 40 посолства и чуждестранни културни институции в Унгария изразиха подкрепата си за Прайда в Будапеща. „Ние насърчаваме във всяка страна стъпките към утвърждаването на равенството и достойнството на всички човешки същества, независимо от сексуалната им ориентация или половата и идентичност“, казват подписалите се в изявлението от посолствата на САЩ, Великобритания и Германия.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.