Хиляди на протест срещу ислямофобията

 

Хиляди хора излязоха на протест в Париж и други френски градове срещу ислямофобията, чиято мишена е най-голямото ислямско население в Западна Европа, съобщава Voice of America.

Мюсюлманите, участващи в шествието по дъждовните улици на столицата, казаха, че не могат да търпят повече. Мохамед, който бе на протеста заедно със сестра си Кадия, сподели, че двамата се чувстват напълно интегрирани във френското общество. Но призна, че се е сблъсквал с дискриминация – включително е бил молен да смени името си по време на интервю за работа с някое по-традиционно френско.

Според едно скорошно проучване четирима от десетима френски мюсюлмани също смятат, че са дискриминирани заради религията си. Друго проучване разкрива, че повече от 60 процента от респондентите смятат, че ислямът е несъвместим с френските ценности.

Макар и анти-ислямските нападения да не са нещо ново, няколко неотдавнашни събития спомогнаха да се катализира този протест. Миналия месец двама мюсюлмани са били застреляни и сериозно ранени пред джамия в югозападна Франция.

Френският консервативен сенат също одобри поправката, която забранява на жените със забрадки да придружават децата си на училищни екскурзии. Долната камера вероятно няма да я приеме. Но тя бе последвана от инцидент, при който крайно десен законодател разпореди на жена, посещаваща областния съд, да махне забрадката си, а синът й да остане облян в сълзи.

Уафа, майка на три деца, споделя, че е имала подобен проблем. Тя е обучен компютърен техник, но никъде не може да си намери работа заради забрадката си.

68-годишната Джулия Фернандес бе сред множество немюсюлмани, присъединили се към шествието. Тя сравни настоящия климат с антисемитизма на 30-те години на 20 век, преди Холокоста. Въпреки всичко протестът не бе напълно лишен от противоречия. Някои от организаторите бяха обвинени във връзки с фундаменталисткия ислям. Няколко леви политици предпочетоха да не се присъединят към шествието.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.