Хиляди се събраха в знак на почит към убития учител

В неделя десетки хиляди хора, в десетки големи и малки френски градове се събраха в знак на солидарност, след като гимназиален учител бе обезглавен в нападение, което шокира страна, вече разтърсена от жестокостите на тероризма, съобщава Гардиън.

Демонстриращи се събраха в Париж, Лион, Тулуза, Страсбург, Нант, Марсилия, Лил и Бордо в подкрепа на свободата на словото и в знак на почит към Самюел Пати, убит извън училището си в петък, след като дискутирал карикатури на пророка Мохамед в час.

Политически лидери, организации за човешки права и учителски профсъюзи се събраха на Плас дю ла Републик в Париж, развявайки плакати „Je suis Samuel”/Аз съм Самюел, отглас на слогана „Аз съм Шарли” след нападението от 2015 г., в което ислямистки стрелци убиха 12 души в офисите на сатиричния вестник Шарли Ебдо.

Други държаха високо плакати с надпис „Не на тоталитаризма на мисълта”, „Аз съм учител” и „Училища в траур”. Между изблици на аплодисменти някои викаха „Свобода на изразяването, свобода на преподаването” или пееха Марсилезата.

„Ние сме резултат от нашата история: ценностите на свободата, секуларизма и демокрацията не могат да останат само думи,” заяви демонстриращ в Париж пред френската телевизия. „Трябва да ги пазим живи и присъствието ни тук помага за това.”

Много учители споделиха, че убийството се случва в климат на растяща подозрителност и критика към учителите, заедно с родители, които твърде много искат да се месят. „Трябва да можем да си вършим работата”, заяви учител пред Лю Монд. „Не може да се позволява да се случва това – вече да знам, че може да ме убият, че преподавам”, каза друг.

Преди демонстрациите министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер призова „всички да подкрепят учителите ни” и каза, че „солидарността и единството” са жизненоважни. Държавният секретар по вътрешните работи, Марлен Шиапа, сподели, че присъства на демонстрацията в Париж „заради учителите, секуларизма и свободата на изразяване, както и срещу ислямизма”.

Камел Кабтане, ректор на лионската джамия и старша мюсюлманска фигура, каза, че Пати просто „си е вършел работата” и е бил „уважаван”, докато го е правел. „Тези терористи не са религиозни, а използват религията, за да вземат властта”, заяви Кабтане пред Агенция Франс Прес.

Национално отдаване на почит ще бъде организирано в сряда, бе съобщено от Елисейския дворец. Министър председателят, Жан Кастекс, който бе на демонстрацията в Париж, заедно с опозиционни лидери и кмета на града, Анн Идалго, каза, че правителството работи върху стратегия за по-добра защита на учителите от подобни заплахи.

„Искам учителите да знаят, че след този позорен акт цялата страна е зад тях”, заяви Кастекс. „Подобна трагедия засяга всеки един от нас, защото с нападението срещу този учител, бе извършена атака срещу републиката.”

По-рано този месец, като час от дискусия в клас за свобода на изразяването и заедно с карикатури по различни предмети, Пати показва на учениците си две карикатури на пророка Мохамед, публикувани от Шарли Ебдо.

Според родители и учители, учителят е дал възможността на децата мюсюлмани в класа да излязат от стаята или да се обърнат преди да покаже двете изображения с думите, че не иска да нарани чувствата им. Преди убийството му, учителят е бил подложен на различни атаки и заплахи с желание за уволнение от страна на родители

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.