Хиляди унгарци протестират след превземането от Орбан на последната независима медия

Споделете статията:

Хиляди унгарци излязоха на шествие в Будапеща и протест пред кабинета на премиера Виктор Орбан в защита на свободата на медиите, след като десетки журналисти – на практика целият редакционен състав – подадоха оставка от последното голямо издание, критикуващо правителството.

 

Основаното през 1999 г. онлайн издание беше последната по-голяма медия, която притесняваше правителството.

Повече от 80 журналисти от интернет сайта Index.hu демонстративно напуснаха заради “открития опит за натиск” над изданието им от новия собственик на фирмата, контролираща рекламите и приходите. Миклош Васили, известен с близките си отношения с премиера, вече притежава проправителствената телевизия TV2 и изигра ключова роля в превръщането в рупор на правителствената пропаганда на сайта Origo пред 2014 г. Днес се появиха и негови снимки как обядва с Орбан и историчката Мария Шмид, ключова негова съветничка.

Председателят на Index.hu Zrt – фондацията, издаваща сайта Index, отстрани в сряда главния редактор Шаболч Дул, защото не можел да контролира напрежението в редакцията. Това предизвикало хаос и спад н приходите, защото рекламодателите се отдръпнали.

Журналистите не приеха това обяснение и поискаха главният им редактор да бъде върнат. След отказа това да стане, всички групово напуснаха.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.