Химическа кастрация на изнасилвачи на пълнолетни не съществува в нито една европейска държава

ВМРО иска премахване на съкратеното съдебно следствие, което води до намаляване на присъдите при тежки престъпления. Поводът е убийството на 7-годишно момиче в село Сотиря, за което Маргиналия писа – вижте тук и  тук.   

В разпространена до медиите позиция от партията на Красимир Каракачанов заявяват, че искат „химическа кастрация като наказание при изнасилване, педофилия и други сексуални извращения“.

Маргиналия потърси за коментар председателя на БХК Красимир Кънев:

„Такова наказание би било нечовешко в нарушение на международното право!

Дори когато е прието от осъдения в замяна на намаляване на наказанието, то пак може да е унизително – да не забравяме случая на Алан Тюринг. Преди години реагирахме на подобно искане на Стоян Иванов, който внесе законопроект за кастрация на педофилите. Химическа кастрация на изнасилвачи не съществува в нито една европейска държава, защото е много по-сериозно ограничение на правото на личен живот от принудителното психиатрично лечение, тъй като засяга способности, които са от ключово значение за лицето. За съжаление, българските медии са ценностно дезориентирани“, заяви правозащитникът.

 

В разпространена до медиите позиция лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов  припомни  концепцията си за ромската интеграция. Той настоя отново да бъде приета. Срещу тази концепция застанаха всички ромски правозащатници – вижте  тук. 

В края на юли Министерски съвет не подкрепи предложенията на националиста. Ръководителят на съвета – вицепремиерът Томислав Дончев тогава уточни, че няма административно изискване за гласуване – вижте тук.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.