Холандия: властите няма да задължават IT сектора да споделя със спецслужбите шифрована кореспонденция

Холандските власти заявяват, че няма да почнат да принуждават компаниите от IT сектора да споделят със специалните служби шифрованата информация, която си разменят потребителите. Става дума най-вече за шифровани електронни писма, съобщава Би Би Си.

Този подход, според медията, е в рязък контраст с положението в САЩ и във Великобритания, където съответните власти твърдят, че правоохранителните органи трябва да имат достъп до тези данни за нуждите на борбата срещу тероризма.

След атентата в Париж в средата на ноември миналата година Холандия започна да преразглежда политиката си към неприкосновеността на кореспонденцията. Въпреки това тази седмица холандските власти заявиха, че подобни, както те ги наричат, „ограничителни мерки“, могат да заплашват правото на неприкосновеност на личния живот на гражданите.

Поддръжниците на практиката на кодиране на кореспонденцията твърдят, че то защитава ползвателите от престъпници и шпиони, които биха могли да получат достъп до личната кореспонденция на хората и да узнаят информация, която ползвателите не биха искали да споделят със странични лица.

От друга страна, специалните служби отбелязват, че шифрованите платформи за обмен на кореспонденция се ползват и от групировки като „Ислямска държава“ (организация, забранена в много страни, включително във Великобритания) за планиране на нападения.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.