Холандски съд обвързва защитата на човешките права със справянето с климатичните промени

Споделете статията:

Апелативен съд в Холандия се произнесе, че холандското правителство трябва да увеличи усилията си за справянето с климатичните промени, съобщава Хюман Райтс Уоч. Върховният хагски съд постанови правителството да намали емисиите въглероден диоксид поне с 25% до края на 2020 г.

Решението е предизвикано от съдебното заключение, че правителството не спазва задълженията си свързани с правото на съществуване и личен живот гарантирани в Европейската конвенция за човешките права. С други думи, холандският съд намира, че задълженията да се защитават човешките права на холандските граждани изискват по-амбициозни климатични цели.

Съдебният иск е заведен от Урдженда, неправителствена организация действаща от името на холандските граждани и подкрепяща позицията, че холандското правителство не прави достатъчно, за да ги защити от климатичните промени.

Съдът има солидни научни основания за решението си. На 09.10 Международният панел за климатичните промени публикува специален доклад, който предупреждава за увеличаване на топлинните вълни, сушите, наводненията и покачването на нивото на моретата, ако температурите се покачат повече от 1.5  градуса по Целзий. Докладът предупреждава, че според настоящите тенденции прагът от 1.5 градуса по Целзий може да бъдат достигнат през 2040 г. и дори по-рано.

За пръв път Международният панел за климатичните промени включва и анализ на човешките права. Като ответна реакция Специалният докладчик за човешките права и околната среда призова страните, „особено богатите държави с високи емисии въглероден диоксид , да направят всичко възможно да спазят задълженията си към човешките права.”

Нарушенията на  човешките права могат допълнително да утежнят последствията от климатичните промени. Хюман Райтс Уоч обяви как Американската агенция за защита на околната среда отслабва наредбите, които защитават живеещите близо до мини за въглища. В Ливан замърсяването от открито изгаряне на боклук представлява заплаха за здравето на съседните общности. Метановите емисии от животински изпражнения по целия свят значително допринасят за климатичния проблем.

Хуманитарното законодателство задължава държавите да вземат ефективни мерки за защита на човешките права от вреди свързани с околната среда. Климатичните промени не са изключение. Делото на Урдженда в Холандия го потвърждава.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.