Холандското правителство подаде оставка след скандал, свързан с изплащането на детски надбавки

Нидерландският премиер Марк Рюте подаде оставка заедно с цялото правителство, след като се оказа, че неправилно управление на детските надбавки е довело хиляди семейства до тежки финансови проблеми.

Данъчните власти в Нидерландия неправомерно са започнали съдебно преследване на хиляди семейства. Доклад, анализиращ дейността им, отправи миналия месец остри критики, задето те са накарали хиляди родители да връщат изплатените им детски помощи, докарвайки ги в някои случаи до дългове. Според доклада данъчните са нарушили „фундаментални принципи на върховенството на закона“.

Лидерът на опозиционната нидерландска Партия на труда Лодевик Асхер подаде оставка вчера и каза, че няма да води партията на предстоящите парламентарни избори в страната през март.

Асхер беше министър по социалните въпроси и вицепремиер в предишна управляваща коалиция начело с премиера Марк Рюте, когато данъчната служба на страната погрешно обвини хиляди родители за измамници. Асхер каза, че се оттегля като партиен лидер, макар че не е знаел за действията на данъчните власти.

Правителството още преди това се извини за методите на данъчната агенция и задели 500 млн. евро за компенсация на засегнатите над 20 000 родители.

по материали на Дневник, Clubz

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.