Хомофоб предизвика Елтън Джон, Мадона и други звезди

Рапърът Да Бейби обедини срещу позициите си някои от най-големите музикални звезди.

Елтън Джон, Мадона, Questlove и много други осъдиха публично последните коментари, направени от рапъра на фестивала Rolling Loud в Маями. По време на представянето си той е направил фалшиви и обидни коментари за гей мъжете и ХИВ вируса, също е говорил грубо и за жените.

Елтън Джон, който е гей и дългогодишен активист срещу ХИВ, написа в Twitter „Бяхме шокирани да прочетем за дезинформацията за ХИВ и хомофобските изявления, направени на скорошно шоу на DaBaby“.

„Това подхранва стигмата и дискриминацията и е обратното на онова, от което светът се нуждае за да бъде успешна борбата с епидемията от СПИН. Ние трябва да разпространяваме състрадание и любов към най-маргинализираните хора в нашите общности. Работата на музиканта е да събира хората“, добави той, преди да представи фактически данни за ХИВ.”

Мадона също сподели своето „послание“ към Да Бейби в социалните мрежи, като публикува видео с неговите изказвания в профила си в Instagram и написа „Ако ще правите омразни забележки към общността на ЛГБТК+ за ХИВ/СПИН, поне научете първо фактите“.

Певицата Дуа Липа, която си сътрудничи с Да Бейби по ремикс на песента й Levitating заяви в също в Instagram, че е „изненадана и ужасена от коментарите на Да Бейби“.

“Не мога да позная в тези думи човека, с когото съм работила. Моите фенове знаят къде е сърцето ми и че стоя 100% с ЛГБТК общността”, написа тя.  „Трябва да се обединим, за да се борим със стигмата и невежеството около ХИВ/СПИН.“

Музикантът, продуцент и режисьор Questlove публикува в Instagram актуализиран списък с артисти, с които би участвал във фестивала Summer of Soul, в който името на Да Бейби е задраскано. „Мислех, че това е ясно и без да се налага да го изтъкваме: хомофобия/трансфобия/ксенофобия/мизогиния/расизъм — всичко това е морално погрешно“, пише Questlove.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.