Хомофобия на олимпиадата в Рио

Много от гей спортистите, участници в олимпиадата в Рио, станаха обект на хомофобия от началото на олимпийските игри. Тълпи от спортни фенове скандират срещу откритите ЛГБТ спортисти, съобщи PinkNews.

Една от футболистките например е наричана с обидни думи на португалски, включително е сравнявана с вируса Зика, който е обхванал страната. Според футболистката Меган Рапино, която е сред над 40-те открити ЛГБТ спортисти на олимпиадата, тези „болезнени“ подигравки се случват поради „психологията на тълпата“. Тя добави пред „Лос Анджелис таймс“, че въпреки че знае, че не всички бразилски фенове, които са присъствали на мача предишната вечер, са хомофоби, тяхна отговорност е да се противопоставят на онези, които са. Рапино смята, че ФИФА може да се справи с тази ситуация, ако иска, но зависи от отделните участници в агитките да не си позволяват такова поведение.

От ФИФА обаче, която е отговорна за международните състезания по футбол по света, направиха изявлиние, че нямат да предприемат нищо по случая, докато засегнатите играчи не внесат официално оплакване.

През май организацията наложи глоби на отборите на няколко южноамерикански страни и Хърватия заради хомофобски скандирания на феновете им. Въпреки това, ФИФА е силно критикувана заради липсата на действия срещу феновете и играчите хомофоби, както и заради желанието ѝ да разреши състезания да се провеждат в страни с анти-гей законодателство.

По-рано тази година футболистът Роби Роджърс, който не крие хомосексуалната си ориентация, заяви: „ФИФА е корумпирана… тя се ръководи от расистки, сексистки и хомофобни типове, които управляват и слагат свои хора да управляват.“

Групи за правата на ЛГБТ хората вече изразиха „сериозна тревога“ по повод на решението на футболната асоциация световните първенства през 2018 и 2022 г. да се проведат съответно в Русия и Катар – две страни, в които има строго анти-гей законодателство.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.