Хомофобията в Пловдив продължава. След ВМРО и БСП осъжда проекта на GLAS, пропагандирал “нетрадиционни за България и българското общество идеи”

Споделете статията:

Местните структури на ВМРО и БСП се опитаха да променят програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. Освен това те са поискали оставката на артистичния директор на фондация “Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева във връзка с проекта “Балканска гордост” на фондация GLAS, посветен на ЛГБТИ общността, за което Маргиналия първа съобщи.

 

Според ВМРО повод за това е, че общинската организация ще финансира със 7000 лв. събитие на фондация GLAS за “провеждането на гей парад в Пловдив”. “Категорични сме, че подобни прояви в Европейската столица на културата не трябва да има”, заяви лидерът на ВМРО в града Борислав Инчев”, цитиран от Дарик.

 

Потърсена е отговорност от страна на управителния съвет на фондация “Пловдив 2019”. На заседание на общинския съвет в Пловдив вчера кметът на града Иван Тотев се е дистанцирал от искането за оставка и потърсената отговорност от управителния съвет, чиито председател е той.  Тотев подчертал че нито общинските съветници, нито управителният съвет на фондацията могат да дават художествена оценка за художествената стойност на събитията.  “ВМРО и БСП в Пловдив искат промяна на културната програма заради проект за ЛГБТИ общността” казва  Дневник.

 

Не се предвижда гей парад, проектът на фондация GLAS “Балканска гордост” включва фотографска изложба, музикално събитие и дискусия, посветени на ЛГБТИ общността. Според Куюмджиева той отговаря на основните концепции на програмата и логично намира своето място в общото мото “Заедно“.

Мотото на “Пловдив 2019” беше изписано по време на церемонията по откриването.
снимка: Дневник

 

Вчера и БСП се е включила към искането. На заседание на общинския съвет председателят на партийната организация в града Николай Радев прочел критична позиция срещу финансирането на проекта на фондация GLAS. “Ние, БСП, за пореден път остро протестираме срещу факта, че Фондация “Пловдив 2019” прокарва проекти, пропагандиращи нетрадиционни за България и българското общество идеи“, се казва в позицията. А подобни “мероприятия” проповядват “ценности, различни от изконните морални традиции”.

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.