Хомофобска църква протестира срещу въображаема гей сватба на литературни герои

Споделете статията:

Баптистката църква от Топека “Уестборо”, по-известна като “Бог мрази педалите”, планира да саботира въображаема сватба между магьосниците Дъмбълдор и Гандалф, предаде британското издание PinkNews. Дъмбълдор е герой от “Хари Потър”, а Гандалф – от романите на Толкин за Средната земя. В киното Гандалф се играе от сър Иън Маккелън, който е ЛГБТ активист и открит гей.

Идеята за сватба на двамата литературни герои дойде след шега на авторката на “Хари Потър” Джоан Роулинг. По повод на референдума за гей браковете в Ирландия тя написа в Туитър, че сега вече Дъмбълдор и Гандалф ще могат да се омъжат в тази страна.

По този повод представители на хомофобската църква заявиха, че ако магьосниците вдигнат сватба, църквата ще я саботира. От “Бог мрази педалите” са известни и с опитите и заплахите си да саботират погребения. През август миналата година например те обявиха, че ще саботират погребението на актьора Робин Уилямс, когото нарекоха “педалски сводник” заради това, че е играл гей в “Клетка за птици” и се е облякъл като жена за ролята си в “Мисис Даутфайър”. По-късно същия месец доброволци събраха пари за билборд, на който да пише “Бог обича гей хората”, и който да бъде поставен за срок от една година в близост до църквата.

С организацията на въображаемата сватба се зае ЛГБТ организация, чието седалище е срещу църквата “Уестборо”, от другата страна на улицата. Церемонията е насрочена за тази неделя – 7 юни.

По-рано тази година, на въпрос на своя сръбска читателка защо героят ѝ Дъмбълдор е гей, след като не прилича на такъв, авторката на “Хари Потър” отговори: “Може би защото гей мъжете също са… хора.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.