И Гардиън писа за хомофобския скандал в Пловдив, българската Европейска столица на културата

Пловдив, една от Европейските столици на културата за 2019 г., бе обхванат от хомофобски скандал поради опита на местните власти да махнат председателя на организационния комитет заради фотографска изложба с ЛГБТ тематика, съобщава Гардиън. На 13 март т.г. Маргиналия първа съобщи новината – тук  и тук.

Според управата на българския град, съ-домакин на изданието за 2019 г. на Европейска столица на културата заедно с Матера, Италия, фото изложбата „Балкански Прайд”, програмирана да започне през юли, трябва да бъде спряна.

„Не искаме да я правят. И ще ги спрем като използваме всички законови и, ако се налага, незаконни средства, за да го постигнем,” заяви Александър Сиди, депутат от националистическата партия ВМРО.

Днес, 08.04, градският съвет ще гласува дали да препоръча свалянето на председателя на общинската културна фондация, Светлана Куюмджиева. Целта му е да накара кмета на града да пристъпи към някакво действие.

Изложбата трябва да покаже снимки от минали гей паради в региона на Балканите, като ще бъде съпътствана от концерт и дискусионен форум. Организирана е от фондация „Глас”, движение за защита на ЛГБТ правата.

„Това е все едно да се направи гей парад в Пловдид”, каза миналата седмица Борислав Инчев от ВМРО-Пловдив. „Любопитен съм какво ще се случи, ако някоя учителка допусне грешката да прати учениците си да видят изложбата. С какво ще се сблъскат те? Как тя ще им го обясни?”

Според Куюмджиева намесата на местните общински съветници е била „грозна провокация”, като тя отбелязва, че проектът за Европейска столица на културата е изисквал гаранция за политическа ненамеса. „Това може сериозно да навреди на репутацията и имиджа, които градим в последните пет години. Подобна намеса в програмата може да се възприеме само като дискриминация и цензура,” заяви тя пред Гардиън.

ВМРО, една от трите ултранационалистически партии, които понастоящем са в българското правителство, получи обществената подкрепа на 21 от 50 членове на общинския съвет, заедно с лявата БСП и местната коалиция „Обединени за Пловдив”.

„Пловдив е малко или много консервативен град. Други проекти трябваше да имат приоритет,” каза Евелин Парасков от „Обединени за Пловдив”. За него, макар и да подкрепя махането на Куюмджиева, основният проблем е липсата на прозрачност при харченето на обществени пари за Пловдив 2019, не толкова ЛГБТ съдържанието на изложбата.

Има основания за загриженост и притеснение, че в България хомофобията се засилва. Изследване проведено от „Глас” през март показва, че само един от трима българи няма да има против, ако съседът му е гей. През същия месец мъж нахлу в „Рейнбоу Хъб” в София, първият център на ЛГБТ общността в страната и го подложи на вандализъм. В друг случай, от 05.04, е бил счупен прозорецът на центъра.

По-рано тази година е имало две атаки срещу ЛГБТ жени в София, провокирани от външния им вид според местно НПО. Миналия месец на стените на офиса на Пловдив 2019 са били изписани със спрей надписа „Без гей пропаганда в Пловдив” и различни неприлични изрази.

Симеон Василев от „Глас” заяви, че организацията му ще намери начин да изпълни проекта. „Изглежда политиците не разбират съдържанието на един културен продукт и не осъзнават, че Европейската столица на културата не трябва да бъде политизирана и заливана с интриги. Темата на Пловдив 2019 е ‘заедно’. Къде е заедността в момента?”, завършва Василев с въпрос.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.