Хомофобските и трансфобските престъпления остават почти напълно недокладвани в България през 2017

Повечето инциденти с ЛГБТИ хора в България се случват в училище, а младитe гей мъже от големите градове са най-честите жертви на престъпления от омраза, сочи доклад на фондация GLAS, неправителствена организация, основана през 2014 г.. Целта на организацията е да допринесе за позитивна промяна в живота на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансексуалните хора в България, осигурявайки пълно равенство и закрила от всички форми на дискриминация. Мисията й е за пълно участие на ЛГБТ хората във всички аспекти на живота и обществото. Фокусът на дейност е върху работа с родители на ЛГБТ хора, създаване на приобщаваща работна среда и провеждане на обществени кампании срещу хомофобските престъпления от омраза и в подкрепа на толерантността.

 Най-често срещаният тип инцидент, докладван от жертвите с нетрадиционна сексуална ориентация и полова идентичност в България са заплахите – 73%. Този тип инцидент се съобщава предимно от млади мъже на възраст от 15 до 24 години, които се самоопределят като гей и живеят в по-големите градове. Това сочат резултатите от доклад за анти–ЛГБТИ престъпления от омраза и инциденти в България през 2017 г., изготвен от фондация GLAS. Сред обществените места, където са регистрирани най-много заплахи, училището е на първо място (60%), следвано от дома (20%) и баровете (10%).

За физическо нападение съобщават 15% от всички жертви, всички от които са идентифицирани като мъже (80% с хомосексуална ориентация, а 20% с бисексуална). Шестдесет процента от жертвите на физическо насилие са от възрастовата група 25-34 години, а 40% са на възраст между 15 и 24 години.

„Нито един от потърпевшите, които са попълнили онлайн доклада, не е съобщил за инцидентите в правозащитните органи. Жертвите на престъпления от омраза в България се чувстват неудобно да докладват пред полицията. Причините за това са основно две – не вярват, че сигналът им ще бъде взет насериозно и ефективно разследван, както и се опасяват от допълнителен тормоз от страна на полицейските служители“, сподели Симеон Василев, изпълнителен директор на фондация GLAS.

Наказателният кодекс не включва сексуалната ориентация и половата идентичност или изразяването на пола като признаци, на основата на които се извършват престъпления от омраза – реч на омразата и други престъпления. Като следствие от това в редките случаи, в които хомофобски или трансфобски нападения са съобщавани и наказателно преследвани, заподозрените често биват обвинявани в деяния, извършени с „хулигански подбуди“.

„Фактът, че престъпленията от омраза срещу ЛГБТИ не са санкционирани от закона, е добре познат в общностите на ЛГБТИ хората. Неефективното и много бавно разследване на най-сериозните случаи, като убийството на Михаил Стоянов през 2008 г., обезкуражава жертвите на престъпления, свързани с омраза, да докладват и да търсят справедливост“, добави Симеон Василев.

От фондация GLAS припомнят, че всеки станал жертва или свидетел, може да подаде сигнал чрез портала www.tolerantni.com

Онлайн платформата събира информация за региона, мястото на атаката, пола, как се идентифицират жертвите по отношение на сексуалната ориентация или половата идентичност и възраст. Същите данни се събират за извършителя. Жертвите могат да останат анонимни, но могат и да посочат контакти, ако желаят. В полицейските участъци се регистрира пол на жертвата, но не сексуална ориентация, полова идентичност и самоопределение. Онлайн платформата позволява събирането на тази допълнителна информация. За уеб платформата tolerantni.com не е необходима регистрация; всеки може директно да попълни формуляра с информация за престъплението, без да се регистрира. От старта на онлайн портала през 2015 г. досега са събрани данни за над 200 случая на различни хомофобски престъпления от омраза.

Проучването стартира на 1 май 2017 г. през онлайн платформата tolerantni.com, като в рамките на 6 месеца са получени общо 47 доклада. Те се отнасят за инциденти, които са се случили през 2017 г. От общия брой получени доклади са попълнени 33, т.е. в тях респондентите дават отговори на всички въпроси във формуляра. Анализът се основава на данните от 33-те завършени доклади, тъй като останалите не предоставят достатъчно информация, която може да бъде анализирана и класифицирана. Онлайн формулярът събира данни за региона, мястото на атаката, пол, възраст и начин на самоопределяне на жертвите по отношение на сексуална ориентация или полова идентичност. Същите данни се събират и за извършителя.

Количествените данни, събрани от тази уеб платформа, по никакъв начин не са представителни за реалния брой и видовете престъпления, свързани с престъпления от омраза срещу ЛГБТИ в страната, но това са единствените количествени данни, налични по тази тема. Събраните данни не са достатъчни за проследяване на тенденциите по отношение на местонахождението и връзката между жертвата и извършителя, но са достатъчни да очертаят тенденциите за най-често срещаните престъпления от омраза срещу ЛГБТИ хората и взаимовръзката между сексуалната ориентация и възрастта на потърпевшите за определени видове инциденти.

Докладът може да се прочете на тази връзка – file:///D:/Users/Marginalia/Downloads/%D0%94%D0%9E%D0%9A%D0%9B%D0%90%D0%94%20%D0%97%D0%90%20%D0%90%D0%9D%D0%A2%D0%98-%D0%9B%D0%93%D0%91%D0%A2%D0%98%20%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%AA%D0%9F%D0%9B%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%AF.PDF

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.