Хомосексуалната Ана Бърнабич е първата жена премиер в Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич обяви вчера, че възлага на Ана Бърнабич да състави новото правителство на страната.

Това е историческо решение – за първи път жена стана премиер на Сърбия през 2017 година. 41-годишната Ана Бърнабич не крие своята хомосексуалност, отбелязаха тогава световните агенции.

Тя влезе в правителството като безпартийна личност и досега изпълняваше длъжността министър на държавната администрация и местното самоуправление.

На 5 октомври  се състоя заседание на председателството на управляващата Сръбска прогресивна партия, единствената тема на което беше формирането на новото правителство.

След заседанието Министърът на финансите Синиша Мали подчерта пред журналистите, че предложението на президента Александър Вучич за кандидатурата за нов премиер е било прието единодушно.

Партньорката на сръбския премиер Ана Бърнабич – Милица Джурджич, роди момченце Игор

Ана Бърнабич е премиер на Сърбия от 29 юни 2017 г., а преди това беше министър на държавната админиспрация и местното самоуправление.

През 2019 година се роди детето на Ана Бърнабич. Тя е в еднополова връзка, а партньорката й – лекарката Милица Джурджич, е родила в болница в Белград.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.