Хонг Конг: Осъдиха лидери на студентски протести

Споделете статията:

Съдът в Хонг Конг осъди трима студентски лидери вчера. Присъдите им са в нарушение на правата на мирно изразяване на мнение и събиране, смята правозащитната организация “Хюман Райтс Уоч” (ХРУ), която съобщи за случая.

Алекс Чоу получи три седмици ефективна присъда и една година изпитателен срок, а Джошуа Уонг и Натан Лоу ще трябва да извършат обществено полезен труд от съответно 80 и 120 часа. Чоу и Уонг бяха осъдени за “незаконно събиране”, а Лоу – “за подбудителство”. Според Наредбата за обществения ред на Хонг Конг това са нарушения. Наказанията са, защото тримата са били лидери на мирни про-демократични протести през 2014 г., известни като “Движението на чадърите”. Както “Маргиналия” вече писа, уличните протести продължиха два месеца и на моменти включваха до 100 000 души, блокирайки финансовия център на града. Срещу тях остро се обявиха правителствата и на Хонг Конг, и на Китай.

“С осъждането на тези студенти поведението на властите на Хонг Конг все повече напомня това на двойниците им в Пекин”, каза Софи Ричардсън, директор на ХРУ за Китай, и допълни: “Ръководенето на мирни протести не е престъпление, и наказанията срещу тримата трябва да отпаднат”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.