Хонг Конг: Съдът призна за виновни студентски лидери на протести

Трима от организаторите на масовите протести протести за демокрация в Хонг Конг през 2014 г. могат да влязат в затвора. Вчера те бяха признати за виновни в участие в незаконно събрание, предаде CNN.

Студентските лидери Джошуа Уонг и Алекс Чоу бяха обвинени за ролята си в митинга на 26 септември 2014 г. пред централната сграда на хонгконгското правителство, прерастнал в двумесечни протести, известни като “Движението на чадърите”. След като бяха освободени под гаранция, двамата казаха пред медиите, че не съжаляват за действията си и още вярват, че са постъпили правилно. Трети мъж, Натан Лоу Куун-чунг, е също признат за виновен – в подбуждане на други да участват в незаконно събрание. Той заяви пред медиите, че уважава решението на съда.

Директорката за Хонг Конг на правозащитната организация “Амнести интернешънъл” заяви, че решението на съда е “удар по свободата на изразяване и мирното събиране в Хонг Конг.”

Понастоящем лидерът на страната се избира от комитет от 1200 души, които са предимно хора, лоялни на властта в Пекин.

Уличните протести продължиха два месеца и на моменти включваха до 100 000 души, блокирайки финансовия център на града. Срещу тях остро се обявиха правителствата и на Хонг Конг, и на Китай.

Присъдите на тримата активисти ще бъдат произнесени на 15 август.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.