Хората с увреждания са необходими в борбата срещу климатичните промени

Споделете статията:

Хората с увреждания се намират в повишен риск от отрицателното влияние на климатичните промени – включително заплаха за тяхното здраве, хранителна сигурност, вода, хигиена и поминък – се съобщава в нов доклад на Върховния комисар за човешки права към ООН, предава Хюман Райтс Уоч.

Докладът, резултат от историческата резолюция, приета от Съвета за човешки права миналия юли, изследва как климатичните промени засягат правата на хората с увреждания и прави препоръки за задълженията на страните към човешките права в контекста на действията, свързани с климата.

Хората с увреждания представляват 15% от световното население. Заради дискриминацията, маргинализацията и определени социални и икономически фактори, те могат да понесат ефекта от климатичните промени по различен и по-интензивен начин от останалите хора.

Първи пример за това е климатичното изселване. Климатичните промени изострят крайните метеорологични явления, които са един от основните фактори, довели до увеличена миграция в последните години. Тъй като възможността за нея често зависи от ресурси и мобилност, маргинализираните общности – като хората с увреждания – може да не са способни да пътуват и поради това да бъдат принудени да останат в несигурна и рискова среда, без подслон, трудова заетост, инфраструктура или здравни услуги.

Хората с увреждания също така живеят в бедност два пъти повече от останалите. Това ги поставя в повишен риск, тъй като най-бедните хора по света продължават да понасят най-тежките прояви на климатичните промени заради загубен доход, изселване, глад и отрицателно влияние върху здравето.

Ефектът от климатичните промени изостря неравенството и риска за хората с увреждания, затова е много важно тази група да бъде включена в противодействието срещу тях. Новият доклад призовава страните да спазват правата на хората с увреждания, когато изготвят климатичните си политики и да осигурят тяхното смислено, информирано и ефективно участие по време на този процес.

Важна стъпка е да бъде сигурно, че информацията за рисковете от промените в климата, плановете и политиките за справяне с тях, са достъпни за всеки. Един от начините да се постигне това, е именно публикуването на доклада на ООН в лесен за четене формат.

Тъй като САЩ отбелязват прогрес в признаването на критичната роля на хората с увреждания в борбата срещу промените в климата, останалите страни трябва да следват този подход, като включват опита и перспективите на хората с различни увреждания, когато пристъпват към действия за справяне с проблема.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.