Хората с увреждания в САЩ настояват за уреждане на правата си

Споделете статията:

Водачите на движението на американците с увреждания са възмутени от бездействието на Сената на САЩ, който продължава да бави ратификацията на Международната конвенция за правата на хората с увреждания. Това съобщиха от Националния съвет на хората с увреждания в Съединените щати в специално комюнике, посветено на Международния ден на хората с увреждания.

Те са обезпокоени от това, че очевидно в мандата на действащия сега 114-ти Конгрес на САЩ този международен договор няма да бъде ратифициран.

Водачите на организациите на хората с увреждания напомнят, че в поддръжка на искането Сенатът на САЩ да ратифицира Конвенцията за правата на хората с увреждания в САЩ са се обявили повече от 800 граждански организации – правозащитни групи, защитници на правата на хората с увреждания, религиозни групи, повече от 20 от най-големите организации на ветераните от войните и много крупни бизнес обединения, като например Търговско-промишлената палата на САЩ. Според тях причина за това е, че този договор не само може да защити правата на милиони хора с увреждания в другите страни. Друга причина, която посочват, е, че ратификацията на този договор би открила „прозорец” към света за войниците, ветерани от войните, а също и за другите хора с увреждания, които искат да работят, да учат или да пътешестват по света. От Националния съвет на хората с увреждания в САЩ добавят, че ратификацията също така ще открие нови възможности пред бизнеса в САЩ, защото милиони хора ще станат по-активни потребители и ще се открият нови възможности за американския бизнес в чужбина.

По този повод Марк Бристо, президент на Националния съвет на хората с увреждания, който напуска поста си и който от дълги години е водач на Коалицията за ратификация на Конвенцията за правата на хората с увреждания, казва: „Сенатът на САЩ е предпочел да води политика на лъжи и дезинформация, отколкото да защити правата на повече от милиард от най-обезправените и маргинализирани групи от населението по света. Ние дълбоко ценим сенаторите и от двете големи партии, които правят каквото е по силите им и подкрепят общността на хората с увреждания в защита на този важен договор”.

Сюзън Хендерсън, изпълнителен директор на Фонда за образование и защита на правата на хората с увреждания, твърди, че „ратификацията на този договор би създала на САЩ, които са лидер в света по признаване и защита на правата на хората с увреждания, възможността да са лидер на глобалната борба в рамките на ООН за защита на правата на хората с ограничени възможности”. Тя добавя, че „е позор това, че Сенатът на САЩ изпусна възможността да ратифицира Конвенцията за правата на хората с увреждания”.

Според Хауърд Розенблюм, генерален директор на Националната асоциация на глухите в САЩ  „законодателството в областта на правата на хората с увреждания винаги е било грижа и на двете големи партии в САЩ, защото хората с увреждания ги има във всички социални групи и сред хората с различни политически възгледи.” Той е добави: „ние съжаляваме, че този съюз за нашите човешки права не можа да се осъществи, че той изчезна безследно на Капитолийския хълм” и „ние, хората с увреждания, сме непреклонни в увереността си, че нашите права трябва да се защитят”.

От своя страна Марк Рикобоно, президент на Националната федерация на слепите в САЩ, заяви  „Националната федерация на слепите е разочарована от неуспеха да бъде ратифицирана Конвенцията за правата на хората с увреждания, която, между другото, би защитила правата на американските граждани с увреждания, които живеят и работят вън от САЩ”. Той допълни, че все още таи надежда, че следващият състав на Сената на САЩ, избран след наскоро проведените междинни избори, ще действа бързо и ще ратифицира тази конвенция.

Кели Букланд, изпълнителен директор на Националния съвет по въпросите на независимия живот, твърди: „Правата на хората с увреждания винаги са били грижа и на двете партии в САЩ”. Според нея е „позор това, че малка група ултраконсерватори можа да провали това, което всъщност би трябвало да е неотложно дело”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.