Христо Иванов от Тюркиян чешма: Българската демокрация е невъзможна без паметта за тоталитарното насилие и без волята за неговото осъждане

Лидерът на „Демократична България” Христо Иванов посети района на Бенковски, Кърджалийско и положи цвета на Тюркиян чешма – символ на бунтът на турци и мюсюлмани срещу комунистическите репресии и Възродителния процес. На днешния ден през 1984 година милиционерски куршум убива 18 месечната Тюркиян по време на мирен протест срещу преименуването.

Ето какво написа Иванов на страницата си във фейсбук:

„Днес, на годишнината от трагичните събития в Могиляне, заедно с мои колеги отдадохме почит пред жертвите на т.нар. “възродителен процес” на Тюркян чешма – знаково място за бруталните репресии по време на насилственото преименуване, извършено от комунистическия режим. Това е едно от най-уродливите престъпления на тоталитаризма и ДС. Българската демокрация е невъзможна без паметта за тоталитарното насилие и без волята за неговото осъждане.
Големият идеал за свободна европейска България може да бъде постигнат само ако преодолеем разделенията, поддържани и експлоатирани от ченгетата, и изградим бъдеще, в което законът е един за всички, така като и България е една за всеки от нас. Това не може да стане без лустрация и решително прекратяване на влиянието на мрежите на ДС, които са в основата на корупционното овладяване на българските институции от мафията.”

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.