ХРУ: Безпрецедентни репресии по време на референдума в Турция

Референдумът в Турция се състоя на фона на безпрецедентни репресии. Това обяви вчера правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ (ХРУ), цитирана от ТАСС, предаде „Дневник“.

„Прекомерно съсредоточаване на власт в ръцете на президента на Турция – такъв ще бъде резултатът от референдума, състоял се в условията на безпрецедентни политически репресии“, се казва в изявление на организацията. Президентът и правителството, които ръководеха при режим на извънредно положение, контролираха медиите и направиха всичко възможно опозиционните журналисти и лидерите на прокюрдската опозиция да бъдат вкарани в затвора, посочва ХРУ. В следващите дни президентът и правителството трябва да прекратят извънредното положение и да осигурят спазването на правата на човека в Турция независимо от политическите възгледи на хората, смятат правозащитниците.

В същото време държавният департамент на САЩ призова турското правителство да защитава основните права и свободи на всички граждани независимо от техния вот на референдума, съобщи БТА. Държавният департамент посочи, че е взел под внимание безпокойството на европейските наблюдатели на референдума в Турция и ще очаква заключителния им доклад, информира агенция „Ройтерс“.

В първата оценка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), се казва, че референдумът на 16 април не е съответствал на демократичните норми. „Очакваме заключителния доклад на ОССЕ, като разбираме, че изготвянето му ще отнеме няколко седмици“, посочи в изявление говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

Турското външно министерство окачестви като „неприемливи“ коментарите на наблюдателите от ОССЕ. В изявлението на турското външно министерство се казва още, че наблюдателите не са били достатъчно обективни и безпристрастни.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.