ХРУ: Човешките права са изход от кризата и хаоса

Правителствата правят голяма грешка, като пренебрегват човешките права, за да се справят със сериозни предизвикателства, свързани със сигурността, заяви Хюман Райтс Уоч при публикуването на годишния си световен доклад.

В неговото 25-то издание ХРУ проучва практикуването на човешките права в повече от 90 държави. Изпълнителният директор Кенет Рот подчертава в увода си непродуктивния подход на заобикаляне на човешките права, който много правителства възприеха през изминалата смутна година.

„Нарушенията на човешките права изиграха основна роля в разпространяването или задълбочаването на много от днешните кризи”, подчерта Рот. „Защитата на човешките права и осигуряването на демократично търсене на отговорност при погазването им са ключови за решаването им.”

Според ХРУ разрастването на екстремистката групировка „Ислямска държава“ е сред онези глобални предизвикателства, които водят до субординация на човешките права. Но ИД не се появи от нищото. Освен вакуумът по отношение на сигурността, оставен след нахлуването на САЩ в Ирак, политиките на отделяне и злоупотреби на иракското и сирийското правителства, както и международното безразличие към тях, са важни фактори за подпомогането на ИД.

В доклада се подчертава, че макар иракският министър председател Хайдер ал–Абади да се зарече, че управлението му ще бъде по-включващо, правителството все още разчита най-вече на шиитски милиции, които безнаказано извършват убийства и прочистване на сунитски граждани. Правителствените сили също атакуват цивилни и населени райони. В годишния си документ за състоянието на човешките права ХРУ напомня, че реформирането на корумпираната и злоупотребяваща съдебна власт, както и прекратяването на сектантското управление, така че сунитите да почувстват, че имат място в Ирак, ще бъде също толкова важно, колкото военните действия за спиране на жестокостите на „Ислямска държава“. Досега Абади не е успял да извърши съществени реформи.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.