ХРУ: Дания е поредната държава, която забранява бурката и хиджаба

В края на миналата седмица Дания стана поредната европейска държава, която забранява носенето на ниджаб на обществени места, съобщава Хюман Райтс Уоч. Датският парламент гласува със 75 на 30 гласа да се приеме закон, който диспропорционално ще засегне само  една група: мюсюлманските жени.

Този закон – за чието нарушение ще се плаща 1000 крони или 156 щатски долара – също забранява фалшивите бради, маските за лица и други подобни аксесоари. Но онези, които в най-голяма степен покриват лицата си на публични места, са мюсюлманските жени, които избират да носят бурка или ниджаб, покривало, което оставя видими само очите.

Дискусията за проектозакона имаше решително анти-мюсюлмански тон. Датският министър на правосъдието, Сьорен Папе Пулсен, заяви, че ислямските покривала за лице са „неуважителни” и „несъвместими“ с датските ценности. Говорителят на Датската народна партия по въпросите за имиграцията и интеграцията явно се позова на едно десетилетие усилия да се забранят бурката или ниджаба на обществени места, и гласува да се вземат нови мерки срещу „Ислямизацията на Дания”.

Правителствата може да ограничават правата на свобода на изразяването или на религия, ако тя е изразявана чрез облеклото, но само когато подобни ограничения са пропорционални и с разумни основания. Датският закон не е нито едното от двете. Могат да бъдат взети мерки, които са почти пълна забрана, за да се решат притесненията за сигурността, като се позволи на забулените жени да се разбулят на специални места и да бъдат проверявани от служители по сигурността от женски пол. Пълната забрана не изглежда оправдана и само подклажда съществуващата стигма и ислямофобско отношение.

За мюсюлманските жени, които се чувстват неудобно да се разкриват на обществени места, тоталната забрана може да отреже достъпа им до обществото, до образованието, заетостта и социалните услуги, като ги изолира и им блокира възможностите да се интегрират. Аргументите, че забраната на бурката или на ниджаба помага на жените да се освободят, също не издържат. Жените избират да скриват лицата си по много причини. Да им се казва как да се обличат не е освобождение за тях, а им отнема правото сами да избират за себе си.

Точно както жените не трябва да бъдат принуждавани да носят ниджаб, бурка или друго религиозно облекло, така и не трябва да бъдат наказвани, че го правят. Законите, които правят и двете неща са дискриминативни. Забраната на Дания е част от проблематичната тенденция, която само маргинализира мюсюлманските жени в Европа и ги наказва, че изразяват вярванията си.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.