ХРУ: Декриминализирането на домашното насилие в Русия ще бъде огромна крачка назад

Проектозакон който може сериозно да отслаби защитата срещу домашно насилие, ще се гласува утре в руския парламент. Това съобщава Human Right Watch (ХРУ) в своя позиция по темата.

„Приемането на този закон ще бъде огромна стъпка назад за Русия, където жертви на домашно насилие вече са изправени пред огромни пречки да получат помощ или справедливост”, каза Юлия Горбунова, изследовател към ХРУ. „Законът за домашното насилие ще намали наказанията за насилниците и ще постави живота на жертвите в още по-голям риск“, добави тя.

Измененията ще декриминализират случаите на първо упражняване на насилие в семейството, което не причинява сериозна вреда, изискваща болнично лечение. Само насилие, което води до сериозни наранявания, като счупени кости или мозъчно сътресение, ще се наказват. Законът ще се прилага за насилие срещу всеки член от семейството, включително жени и деца. Нарушители, които се признаят за виновни, ще се сблъскват с минимална глоба, административен арест до 15 дни или принудителен общественополезен труд.

Законопроектът е насрочен за второ четене в парламента на 25 януари 2017 г.

Предложеният закон е в пълен контраст с последните мерки срещу домашното насилие в Русия, подчертават от ХРУ. През юли 2016 г. парламентът прие промени, криминализиращи насилието срещу роднини. Някои членове възразиха, че това би могло да има отрицателно въздействие върху „традиционните семейни ценности“. Ръководството на Руската православна църква критикува закона в липса на „морално оправдание и правни основания“. Сенатор Елена Мизулина, инициатор на законопроекта и водач на неуспешната битка да се спрат измененията през 2016 г., заяви публично, че вярва, жените „не се обиждат, когато видят един мъж да бие жена си“.

„Много по-малко обидно е един мъж да посяга на жена си, отколкото една жена да унижава мъжа си“, добави тя. „Правото в Русия трябва да подкрепя семейните традиции, които са изградени върху авторитета на родителите и на родителите трябва да им бъде позволено да удрят децата си”, смята сенаторът.

Мизулина е автор и на няколко законопроекта за криминализиране на т.нар. „гей пропаганда“. Тя смята, че фразата „и хомосексуалните са хора“ е екстремистка и че децата на гей хората трябва да им се отнемат, дори да са техни собствени.

„Да се твърди, че да биеш близките си е проява на семейни ценности, е срамно. Жертвите са тези, които се нуждаят от защита, не насилниците,” опонора Юлия Горбунова.

Активистите за правата на жените в Русия се борят от много години за приемането на цялостния закон срещу домашното насилие, който отлежава в парламента от 2014 г.

Официалните статистически данни показват, че около 40% от всички тежки престъпления в Русия са извършени в рамките на семейството. Според независими изследвания проблемът е още по-сериозен. Данните от изследване от 2013 г. сочат, че повече от 80% от престъпленията, свързани с насилие срещу жени в Русия, са извършени от съпрузи или интимни партньори. Повече от 36 000 жени и 26 000 деца са подложени на насилие в семейството всеки ден. В Москва има по-малко от 150 места в кризисни центрове, където могат да  се настанят жертвите, при население от 12 милиона. Неуспехът да се осигури адекватна защита на жертвите на домашно насилие и да се осигури достъп до правосъдие е в нарушение на международните задължения на Русия по правата на човека, подчертават от ХРУ.

Русия е страна по Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация по отношение на жените (CEDAW), която забранява насилието срещу жените, независимо дали публично или частно, и установява такова насилие като форма на дискриминация. През 2015 г. оценката на комитета CEDAW отбеляза „високо разпространение на насилието срещу жените“ и разкритикува липсата на законодателство за предотвратяване и припознаване на жертвите на насилие, включително и домашно.

Русия е страна и по Конвенцията за правата на детето, която забранява насилието срещу деца, включително и в семейството. В доклада за Русия за 2014 г. преглед на Русия Комитетът на ООН за правата на детето призова Русия да се даде приоритет на премахването на всички форми на насилие срещу деца и забранява всички форми на телесно наказание, включително и у дома.

„Предложеното законодателство е сериозна пречка в усилията за премахване на домашното насилие на местно и международно ниво. Вместо да отслабва съществуващите закони, Русия трябва да приеме още по-строги за предотвратяване на домашно насилие, защита на жертвите и търсене на отговорност от насилниците ”, добави Горбунова.
Новината подготви Никол Николова.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.