ХРУ: Египет праща в затвора за ЛГБТ убеждения и практики

Египетското правителство е засилило кампанията си срещу представители на ЛГБТ общността и нейните поддръжници, като е арестувало десетки хора за по-малко от две седмици, съобщава Хюман Райтс Уоч. Медиен регулаторен орган също така е забранил всякакво „позитивно” излъчване на материали свързани с хомосексуални теми.

От 22 септември 2017 г., когато няколко младежи размахаха знамена с цветовете на дъгата по време на концерт в Кайро с участието на ливанския състав Машру’Лейла, силите по сигурността започнаха преследване на заподозрени, че са гейове или подкрепящи ЛГБТ правата, като повечето от тези хора не са имали нищо общо със знамената с цветовете на дъгата. Според базирана в Кайро организация за ЛГБТ права, е имало най-малко 43 ареста според египетските закони за „разгул” и „подбуждане към разгул”. Друга организация, която е следила арестите, съобщава числото 54.

„Египет трябва незабавно да спре това порочно смазване на уязвима група, само защото е размахала знаме”, каза Сара Лий Уитсън, директор към ХРУ за Близкия изток и Северна Африка. „Репресията няма да промени гейовете – само ще удължи страха и злоупотребите.”

До 04.10 съдилищата са осъдили поне шестима души на между една и шест години затвор за „разгул” и „подбуждане към разгул”. Други ще бъдат изправени на процес на 12 и 29.10. На 11.10 ще има обжалване на първия арестуван човек, който на 26.09 е осъден на шест години затвор.

Според правозащитните организации в Египет, силите по сигурността са подложили най-малко шестима от задържаните на насилствени разпити, които често са били придружени с унизителни лекарски проверки, които са доказвали хомосексуалното поведение на разпитвания. Подобни прегледи нямат научно основание и са отхвърлени от африканските и международните организации като жестоки, нечовешки и унизителни, и могат да представляват форма на мъчение. В Тунис и Ливан са забранени, но Египет все още ги прилага.

По време на тази последна атака срещу ЛГБТ представители, Върховният съвет за медийна регулация – правителствен орган създаден през 2017 г. с председател назначаван от самия президент на страната – издава заповед, която забранява „промотирането или разпространението на хомосексуални лозунги.” Добавя, че е „забранено хомосексуални да се появяват в каквато и да било медийна среда, независимо дали писмена, аудио или визуална, с изключение, когато признават грешното си поведение и изразяват съжалението си за него.”

В коментар на случващото се, Уитсън казва: ”Няма възможна разумна или научна причина да се хвърлят хора в затвора само заради сексуалността им.” Заради масовите арести и климата на страх, наистина обективното предаване на информация по този въпрос и даването на гласност на хората от ЛГБТ общността е по-важно от всякога.”

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.