ХРУ: Франция позволява на хората с увреждания да гласуват

Споделете статията:

Миналата седмица Франция разпространи добри новини за човешките права и равенството: всички хора с увреждания ще получат правото да гласуват, съобщава Хюман Райтс Уоч.

Досега член 5 на френския избирателен кодекс позволяваше на съдиите да лишават от правото да гласуват хората, които имат надзорник, взимащ решения от тяхно име. Най-често това засяга хората с увреждания. Но държавният секретар за хората с увреждания, Софи Клузел, обяви, че иска хората с увреждания под надзор да имат правото да гласуват.

„Законодателството на Франция не може от една страна да казва, че хората с увреждания са граждани като всички останали, а от друга да им отнема най-емблематичния атрибут на гражданството”, заяви тя.

Още през януари 2017 г. Френската национална консултативна комисия за човешките права призова за обжалване на член 5 от избирателния кодекс. Това е също препоръка от експерта за правата на хората с увреждания на ООН. Споразумението на Организацията засягащо тези хора, ратифицирано от Франция и повече от 170 други държави, признава, че хората с увреждания имат правото да взимат решения сами, както всеки друг човек. Ето защо държавите не трябва да лишават или ограничават законния капацитет на една личност заради увреждане, включително като ги поставят под надзор.

Въпреки международното задължение на Франция да признава правния капацитет на хората с увреждания, надзорничеството все още е често прилагано: според експерт на ООН, през 2015 г. под надзор са били около 385 000 души. 17% от тях – около 65 000 души – са били лишени от правото си да гласуват. Франция трябва скоро да завърши реформата и да стане пример за помощта, която може да окаже за превръщането на универсалното право на гласуване наистина в такова.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.