ХРУ: Чистка в Турция след опита за преврат

Споделете статията:

Като чистка определи правозащитната организация “Хюман райтс уоч” (ХРУ). “Докато правителството има пълното право да държи отговорни въвлечените в преврата, бързината и количеството на арестите, включително на водещи съдии, внушава по-скоро чистка, отколкото процес, основан на доказателства“. Това каза Хю Уилямсън, директор на ХРУ за Европа и Централна Азия”. “Турските граждани, които превзеха улиците, за да защитават демокрацията, заслужават отговор, който отстоява върховенството на закона и защитава свободата на медиите“, допълни той.

Реакцията на турското правителство на опита за преврат ще бъде ключов тест за ангажимента му да защитава принципите на демокрацията и човешките права, включително свободата на медиите и върховенството на закона, се казва в публикация на правозащитната организация. ХРУ обръща внимание, че към 18 юли по данни на турските власти са извършени над 7500 ареста, включително на 755 съдии и прокурори. Близо 3000 прокурори са отстранени от работа, а вчера стана ясно, че ще бъдат уволнени около 8000 полицейски служители. 20 уебсайта са затворени, което, според ХРУ, затвърждава ескалиращите репресии срещу медиите от последните 10 месеца.

По отношение на идеите за връщането на смъртното наказание в Турция, правозащитниците припомнят, че то е отменено в страната през 2004 г., когато тя сключва обвързващ договор със Съвета на Европа, който забранява това. Европейският съюз ясно е показал, че всякакво възстановяване на смъртното наказание ще сложи край на шансовете на Турция да се присъедини съм съюза. Нито една друга страна, която е член на Съвета на Европа, няма смъртно наказание и турското правителство трябва да устои на всички популистки искания за възстановяването му, призовава ХРУ.

Говорителят на германското правителство също подчерта вчера, че Германия и ЕС имат ясна позиция по отношение на смъртното наказание и че възраждането му от страна на Турция ще доведе до прекратяването на преговорите й за членство в евросъюза.

“Хюман райтс уоч” обръща внимание и че на този етап няма достатъчно доказателства, че живеещият в САЩ Фетхуллах Гюлен има връзка с опита за преврат, както твърди Ердоган, и че последователите на Гюлен в Турция, които работят и в съда,  в полицията и в цивилни професии, са обект на чистки през последните две години и половина.

В България Съюзът на съдиите изрази тревога от събитията в Турция. “Съюзът на съдиите в България следи с особена загриженост и тревога случващото се по отношение на наши колеги в Република Турция. В рамките на международното сътрудничество между съдийски организации бяхме информирани, че отстранените вчера от длъжност 2745 турски съдии и прокурори очакват да бъдат и задържани под стража. Изразяваме категоричната си увереност, че тези наши колеги не биха могли да участват в действия, подриващи демокрацията и правото. Заявявайки непримиримостта ни към всякакви форми на насилствено въздействие, декларираме твърдото си становище, че не следва в борбата срещу такива действия да бъдат жертвани свободата и сигурността на наши колеги – съдии и прокурори.“, се казва в изявление на организацията.

Международната асоциация на съдиите (МАС), в която членуват 84 съдийски организации от целия свят, също осъди действията на турското правителство. В асоциацията влиза и Европейската асоциация на съдиите (ЕАС), в която влизат 44 организации. “МАС / ЕАС сериозно се опасяват, че опитът за преврат, който беше военен, а не съдебен такъв, сега се използва, за да бъдат завършени вече предприетите действия по отстраняване на съдии и прокурори, които не оправдават очакванията на правителството, и те да бъдат заменени с лоялни негови привърженици“, се казва в позицията на организацията, цитирана от “Дневник”. “Международните медии информират световната общественост, че около 3 000 съдии са отстранени в непосредствено следващия опита за преврат ден. Нито едно доказателство не беше обявено, че дори и един от тези съдии по някакъв начин е участвал в опита за преврат“, се казва още в изявлението на асоциацията.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.