ХРУ: Иракският парламент отхвърля браковете за 8-годишни момиченца

Иракският парламент отхвърли предложените поправки на иракския закон за личния статут, който би позволил на религиозни съдии да налагат един дискриминационен закон по семейните въпроси, съобщава Хюман Райтс Уоч.

Поправките щяха да покрият сфери включващи наследството и развода и, като се дава власт за налагане на семейни закони от определени религиозни общности, щяха да позволят момичетата да бъдат омъжвани едва на 8 години. Председателят на комитета за човешки права в парламента отхвърли инициативата в средата на ноември, като блокира законопроекта. Но две водещи организации за правата на жените твърдят, че някои членове на парламента са заплашили да продължат да се стремят поправките да осигурят вота в някои части на страната по време на парламентарните избори през май 2018 г.

„Парламентарният комитет за правата на жените допринесе много за иракското общество, като отхвърли това усилие да се разклатят иракските семейни законови защити,” каза Белкиш Виле, старши изследовател в ХРУ. „Заплахите от страна на законотворците да премахнат защитите според настоящия закон и да възстановят дискриминационните закони, ще бъдат опустошителни за правата на жените.”

Парламентарни членове от няколко шиитски ислямски партии, начело с партията Фадила, към която принадлежи министърът на правосъдието, предложиха поправките на 01.11. Те биха затвърдили шиитския и сунитския религиозен контрол над въпросите свързани с брака и биха изисквали съдилищата да правят изключения за съществуващи законови протекции.

Ханаа Едвар, основател и генерален секретар на асоциацията Ал-Амал, водеща организация за човешките права в Ирак, и член на Съветващия комитет за Близкия изток на Хюман Райтс Уоч, каза, че членовете също така са заплашили да продължат да настояват за поправките, докато комитетът за правата на жените не оттегли ключовите си защити в законопроекта за домашното насилие, който чака в парламента от 2015 г.

„Предложените поправки са насочени към установяването на сектантство и подкопаването на принципа на гражданство и националната идентичност в Ирак”, заяви Едвар пред ХРУ. „Поправките биха нарушили ключови права, заложени в иракската конституция и законодателство, и би третирало жените като по-нисши от мъжете.”

Настоящият закон определя 18 години като законната възраст за женитба, но позволява на съдията да допуска да се омъжват 15-годишни момичета при „спешни случаи”. Според доклада на УНИЦЕФ за 2016 г. 5% от иракските деца се омъжват на 15 години, а 24 на 18. Според адвокат за правата на жените, причината за това е, че много семейства уреждат браковете чрез религиозни брачни договори извън законовата система, въпреки че това не е позволено.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.